Регион

Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици

На тържествена церемония по повод 24 май в Димитровград бяха отличени най-изявените учители, културни дейци и ученици, съобщават от общината.

Кметът Иво Димов и председателят на общински съвет Гергана Кръстева отправиха поздравления за празника и връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата.

Носители на престижните почетни отличия „Учител на годината“ в областта на образованието са:

Таня КаневаУчител на годината за 2023 година“ в направление „Предучилищно и училищно образование”.

ПразникГоспожа Канева е старши учител в Детска градина „Звънче” и преподавател с дългогодишна практика. Ентусиазмът ѝ за работа и отличните ѝ комуникационни умения я правят ценен член на екипа на Детска градина „Звънче”. Тя обучава и възпитава лауреати от различни общински, национални и международни конкурси, а своята педагогическа опитност споделя и в националния професионален източник на информация за предучилищно образование – списание „Дом, дете, детска градина”.

Татяна Къшева „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Природо-математически науки”.

Татяна Къшева е старши учител по професионална подготовка в направление „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг” в Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров”. Посветила целия си трудов стаж на професионалната подготовка на учениците от професия Лаборант, Ресторантьор, Готвач, Химик-технолог от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Обученията, чрез които г-жа Къшева надгражда собствените си знания и умения, допринасят за прилагане на разнообразни методи на преподаване и иновации, изучаване на нови технологии, създаване на STEM – учебно съдържание. И резултатите са налице: открити уроци, успешно представяне на учениците на държавните изпити за професионална квалификация, участие и отлично представяне на ученици в регионални и национални състезания.

Калоян Добрев „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Хуманитарни науки”.

Калоян Добрев е старши учител по английски език в Профилирана езикова гимназия „Д-р Иван Богоров”. Той се отличава с интензивност и ефективност, а разнообразните форми и методи на обучение изграждат мотивация в неговите учениците. Калоян Добрев е старши посланик на Европейския парламент в България. За работата си по програмата той успя да класира ПЕГ „Д-р Иван Богоров” на второ място на национално ниво и първо място при училищата от второ ниво на програмата. През същата учебна година двама от неговите ученици бяха избрани да участват на международни форуми.

ПразникЛушка Тонева „Учител на годината за 2023 година“ в направление „Изкуство”.

Лушка Тонева е старши учител по музика в прогимназиален етап в Основно училище „Алеко Константинов” с 18 годишен педагогически стаж, а от 2012г. е преподавател в ОУ „Алеко Константинов”. Като утвърден професионалист с доказан принос в своята дейност, тя преподава музика на всички ученици в прогимназиален етап в училището. Работата ѝ е фокусирана върху откриване заложбите и талантите на обучаваните, развитие на умения за работа в екип, за сътрудничество и вземане на решения. Лушка Тонева вече 10 години е ръководител на вокална група „Щастливците” към ОУ „Алеко Константинов”. Вокалната група е желано място за реализация и изява на много от талантливите ученици на училището.

Мария Милкова е отличена в направление „Цялостен принос за развитие на образованието и престижа на Общината с дълготраен характер”, която отказа да получи своята награда.

Тя обясни, че отказва да приеме награда заради своите разбирания за развитието на образованието в общината, които много се разминаватс действията на общината и общинскиия съвет.

Милкова припомни, че през 2000 г. учителите са останали без заплати през лятото и се е наложило да ги отвоюват със стачки. През 2006 г. е извършена оптимизация с обединяването на най-големите основни училища. Това е довело до обособяването на училища за малцинствата и снижаване на качеството на образованието. Без работа е останал съпругът й Милко Милков и тя се е принудила да гледа болни хора в Италия, за да издържа семейството.

„Продължават нагласените конкурси в общинското образование, порочните назначения в училищата, което също води до снижаване на нивото на образованието“, посочи още Милкова.

Специалната награда на Община Димитровград „Деец на културата” за 2023 година получи Ирина Костадинова – творец в областта на танцовото изкуство.

Ирина Костадинова от 2008г. до момента е Председател на Народно читалище „Христо Ботев – 1902” – Димитровград. Тя е основен двигател и художествен ръководител на танцов състав „Тракия”, който е член на ЦИОФФ от 2014г., както и на групи за народни хора „Тракия“. Учител в Детска градина „Слънце“, Димитровград. Под ръководството и активната работа на Ирина Костадинова, танцов състав „Тракия” има множество участия на фестивали и конкурси, завоювани отличия от национални и международни танцови форуми. Ирина Костадинова-Николова е инициатор и създател на инициативата „Хора за хората”, която стартира през декември 2014г. и се провеждана ежеседмично в Димитровград. За тази инициатива ѝ е връчен плакет от кмета на Община Димитровград за всеотдайност и гражданска позиция. Госпожа Костадинова е носител на грамота от Министерство на културата за принос в развитието и утвърждаването на читалищното дело (2021г.). Организатор на множество благотворителни инициативи и концерти, в подкрепа на нуждаещи се наши съграждани. Ирина Костадинова-Николова дейно работи за утвърждаването на музикалното творчество, изпълнителското и танцово изкуство, за което получава най-високото признание – това на публиката.

Двама зрелостника също бяха отличени от кмета на общината Иво Димов с грамоти „За постигнати високи образователни успехи, издигане авторитета на училището и община Димитровград”. Това са възпитаниците на ПМГ „Иван Вазов” Теодор Казаков и Калоян Добрев. Носители и на приза „Ученик – символ на гимназията” за значими постижения и издигане авторитета на гимназията през целия период на обучение.

ПразникОбщоградското честване на Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност започна с шествие на училищата, водени от Забавно-духов оркестър и деца от ОЦТИ „Галаксико“ с букви от азбуката, деца с венци от СУ „Л. Каравелов”, хор и мажоретки от ОУ „П. Славейков”. Празничното шествие премина по централната пешеходна алеята и се отправи към сцената на пл.”България”. С ефектна композиция Мажоретен състав от ОУ „П. Славейков” с ръководител Миглена Бинева приповдигнаха духа на присъстващите с хореография върху „Тих бял Дунав”. Официалната церемония започна с химна на празника „Върви, народе възродени!“ в съвместно изпълнение на хор „Славейковци“ и Забавно-духов оркестър с диригент Митя Йорданов.

Първокласниците Дария Пламенова и Пламен Колев от ОУ „Алеко Константинов” поздравиха събралото се множество със рецитал на стихове.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button