Любопитно

Художничката Мара Латева дари училище „Д-р Петър Берон“ в Свиленград

Картина от художничката Мара Латева ще краси училище „Д-р Петър Берон“ в Свиленград. Тя е дар по случай 100-годишнината от създаването на училището, достоен приемник на Одринската българска мъжка педагогическа гимназия „Д-р Петър Берон“.

„Щастлива съм, че съм била ученичка точно в тази гимназия. За всичко, което остана в сърцето ми цял живот и за всичко, което научих от моите учители, дълбок поклон“. Това е написала в посвещението си художничката-галерист.

Творбата изобразява тракийското светилище край източнородопското село Ночево. Тя потвърждава, че не за първи път Латева търси вдъхновение в природата, историята, митологията. Първи видяха картината някогашни съученици на Латева, събрали се на вълнуваща среща на своя випуск в Свиленград. За тях и за ценители на изкуството в града художничката подреди временна камерна изложба.

ДарениеСлед гимназията в Свиленград Мара Латева завършва университета „Св. св. Кирил и Методий“ във Велико Tърново, специалност скулптура. Представяла е самостоятелни изложби в Хасково, Пловдив, София, Бургас и други градове у нас и в други страни. Нейни картини и пластики са показвани в експозиции в Турция, Сърбия, Румъния, Словакия, САЩ и други държави.

Последната й изложба в чужбина, за която Haskovo.info писа, бе миналата пролет във Виена. Сътворените през различни периоди 25 творби-живопис, графика и скулптура – бяха обединени под мотото „Синхрон“, израз на идеята, че човекът и вселената са едно неотделимо цяло.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button