Спорт

Григор Димитров направи обрат и се класира за полуфиналите в Женева

Григор Димитров се класира за първи път за полуфиналите на турнира на клей от сериите АТП 250 в Женева (Швейцария) с награден фонд 563 000 евро, съобщават от федерацията по тенис.

Поставеният под номер 4 българин, който участва с „уайлд кард“, навакса сет и 1:4 гейма пасив във втория и стигна до успеха срещу Кристофър О′Конъл (Австралия) с 6:7(5), 7:5, 6:4 след 2:43 часа игра.

Хасковлията имаше отличен шанс да вземе пробив аванс в четвъртия гейм, когато поведе с 40:0 при сервис на съперника, но О′Конъл спечели пет поредни разигравания и се измъкна от трудната ситуация. Впоследствие се стигна до тайбрек, в който съперникът сервираше за сета при 6:4 точки, Димитров успя да върне мини-пробива с прецизен форхенд по правата, но веднага след това допусна грешка и при следващото разиграване прати топката в мрежата, с което австралиецът взе първата част.

О′Конъл, който е 85-и в световната ранглиста, продължи добре и дръпна с 3:0 във втория сет, но Димитров успя да изравни за 4:4, а впоследствие реализира още един пробив за 6:5, след което изравни резултата при собствено подаване.

Гришо реализира брейк на старта на решаващата трета част, а при 1:2 австралиецът взе кратък медицински таймаут заради пришка на пръст на дясното ходило. След подновяването на играта О′Конъл върна пробива, а при 3:2 беше близо до втори пореден брейк след аванс от 40:15, но Григор се спаси. Веднага след това Димитров реализира пробив за 4:3. При 5:3 българинът пропусна мачбол при сервис на съперника, но след това без проблеми затвори мача при собствено подаване.

С успеха Димитров заработи 90 точки за световната ранглиста, в която заема 33-о място. Той също така достигна до втория си полуфинал за сезона след турнира в Ротердам (Нидерландия) през февруари, като в него ще се изправи утре срещу втория в схемата Тейлър Фриц (САЩ), който елиминира без особени проблеми Иля Ивашка (Беларус) с 6:1, 6:2.

25-годишният Фриц, девети в света в момента, има една победа в един мач срещу Димитров през 2019 година със 7:6(8), 7:6(4) именно на клей на турнира „Мастърс“ в Мадрид.

Турнирът в Женева е последна проверка преди започващото в неделя Открито първенство на Франция. Димитров ще играе в първия кръг в Париж срещу тенисист от квалификациите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button