Любопитно

Археологът Ивайло Кънев получи престижна награда

Археологът от Националния исторически музей Ивайло Кънев, ръководител на редовни археологически проучвания на късноантична и средновековна крепост в местността Балък дере в община Ивайловград, получи престижна награда. Той е отличен с почетен знак „Златен грифон“ на Министерството на културата за значим принос в развитието на археологическата наука.

Неговите открития в ивайловградския край са сочени като акцент в археологическата 2022 година. Находките – бронзов съд за религиозни обреди (патера), глинена лампа с кръгъл резервоар и бронзова монета на император Проб (276-282 г.), както и три монети от V в., потвърждават хипотезата, че крепостта е започнала да действа именно в началото на V в.

Те бяха експонати в експозицията „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2022“ в Националния исторически музей. Тази пролет в останките от крепостта бе намерен и старобългарски надпис от времето на цар Симеон.

Наградите „Златен грифон“ бяха връчени днес от заместник-министъра на културата доц. д-р Пламен Славов в Плевен – домакин на Национална археологическа конференция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button