Регион

Мемориалът „Илиева нива“ отново събира тракийци

Двудневна е програмата на Националния младежки тракийски събор „Илиева нива“ – Ден на тракийското дете, съобщиха организаторите от Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.

През 2023 г. се навършват 110 години от гибелната 1913-та, когато хиляди бежанци от Източна и Западна Тракия биват прокудени от родните им места и подложени на унищожение от османските башибозуци по пътя им към България.

Възпоменателното събитие започва на 2 юни с представяне на 11-ти том на сборник „Тракия“, издание на хасковския филиал на Тракийския научен институт, който е отпечатан с подкрепата на община Хасково.

На 3 юни в местността „Илиева нива“ ще бъде отслужена панихида за упокой на душите на загиналите деца на тракийски бежанци. Ще бъдат поднесени цветя пред мемориала, издигнат през 1996 г. Цветя ще окичат и паметника на Капитан Петко Войвода в село Плевун, където храбрата му чета спасява населението от жестоко клане.

По повод годишнината в Ивайловград ще гостува изложбата „125 години организирано тракийско движение в България“. Тя е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Ще бъде представена излязлата наскоро Енциклопедия „Тракия“, за която Haskovo.info писа. В читалище „Пробуда 1914“ ще има представление на „Похвално слово за българката“ – спектакъл по стихове на Ивайло Балабанов, режисьор е Иванка Шекерова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button