Хасково

Камък от връх Вола и пръст от козлодуйския бряг за Деня на Ботев в Хасково

Камък от връх Вола и пръст от козлодуйския бряг бяха поставени до паметника на Христо Ботев пред хасковското читалище „Заря“.

Там по обяд Хасково почете 147 г. от гибелта на националния герой. Haskovo.info припомня, че през 2021 г. д-р Теодосий Андровски дари пръстта, а тази година за Деня на Ботев и загиналите за свобода на България – и камъка от върха. Камъкът е изпратен от о.з. инж. Георги Герасимов Димитров от Вършец. Той е служил на летище „Узунджово“ от 1979 до 1983 година. По повод 147 години от гибелта на Ботев инж. Димитров изпрати, чрез д-р Андровски, камък от най-трагичния български връх – лобното място на поета-революционер.

Реликвите, символизиращи началото на пътя към безсмъртието и края на земния път на поета, са предадени на директора на РИМ – Хасково Пенко Добрев.

По традиция Денят на Ботев беше отбелязан с вой на сирени. Последва тържествен ритуал с участието на военнослужещи от хасковското военно формирование 52 740 и духовия оркестър. Бяха поднесени венци и цветя на паметника.

Слово държа кметът Станислав Дечев, а водещата Наталия Ангелова изпълни стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър“.

Както Haskovo.info писа, снощи на площад „Свобода“ в Хасково имаше тържествена заря-проверка за Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Дариха на музея пръстта от козлодуйския бряг за Деня на Ботев в Хасково

Тържествена заря-проверка за Деня на Ботев в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button