Хасково

Няма разливи в Хасковска област, но над 100 потенциално опасни места се нуждаят от ремонт

Няма разливи след последните обилни валежи на територията на общините в Хасковска област, съобщи за Haskovo.info областният управител в оставка Красимир Ангелов.

По-рано днес премиерът акад. Николай Денков изиска от всички областни управители да вземат спешни мерки за превенция срещу евентуални наводнения. С оглед на метеорологичната прогноза за следващите дни от тях се очаква още днес да проверят невралгичните точки, на които могат да се появят свлачища или да се стигне до преливане на вода. Необходима е бърза организация по региони за почистване на деретата и оформянето на диги на местата с най-голям риск, посочват от правителството.

Haskovo.info припомня, че най-много дъжд на територията на Хасковска област падна в стамболовското село Царева поляна – 89.5 литра на квадратен метър. На места в страната обаче обилните валежи създадоха проблеми, като в общините Берковица и Георги Дамяново е обявено бедствено положение.

Красимир Ангелов
Красимир Ангелов

Ангелов каза, че е изпратил указания до кметовете да направят огледи на реките в населените места, които да установят затлачвания и наноси, които превантивно да бъдат почистени.

Преди около месец във връзка с друго писмо от Министерски съвет е извършена подобна проверка на водоемите в Хасковска област, която е показала, че има над 100 потенциално опасни места. Повечето от тях обаче не застрашават населени места, а главно земеделски земи.

42 обаче застрашават с наводнения населени места и те са изпратени до Министерски съвет, за да бъдат предвидени приоритетно за ремонт. Само обследването им и изготвянето на проектите за техния ремонт ще струва 2 353 000 лв., допълни Красимир Ангелов.

Близо 90 литра дъжд падна в Царева поляна

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Баба Мравка
Баба Мравка
13.06.2023 16:02 16:02

Не давай указания, ами почисти реките извън населените места! Колко метра извън населените места изчисти?

Back to top button