Хасково

Високо политическо напрежение заради обществената поръчка за горивата на община Хасково

Обществената поръчка за горивата и смазочните материали за нуждите на Община Хасково разбуни политическите страсти.

Както Haskovo.info писа, прогнозната стойност на поръчката е 2 215 000 лв. без ДДС. Тя беше публикувана на 12 юни, а датата на отваряне на заявленията е 14 юни.

На пресконференция от БСП – Хасково попитаха кое налага тази спешност при провеждането на обществената поръчка, при която заинтересованите лица биха имали около 12 работни часа да се запознаят с нея и да реагират. Общинският председател на партията Камен Тодоров посочи, че това се прави в края на мандата, а срокът за изпълнение е 48 месеца, тоест се отнася до целия следващ мандат.

ГоривоОт БСП направили свое проучване за цените на горивата и според тях обявената поръчка е завишена прогнозна стойност от близо 500 000 лв.

„Община Хасково винаги е провеждала поръчките си за горива по тази процедура – Договаряне без предварително обявление“, обясни кметът.

ГоривоДруги общини работят по същия начин и процедурата е напълно законна, допълни Дечев и обясни кратките срокове с инструкция на Агенцията по обществени поръчки.

Всъщност община Хасково има сключен договор с борсов посредник, на който са дадени конкретни параметри за нуждите от гориво на общината. На сесия на борсата той трябва да избере доставчик на гориво, който предлага най-голямата отстъпка, за да се сключи договор с него.

Дечев посочи, че ако горивото през следващите месеци и години поскъпне много и заложеният прогнозен финансов ресурс се изчерпи предсрочно, веднага ще бъде проведена нова обществена поръчка. Така било в последния случай, когато вместо на третата година, поръчка била проведена малко след втората година.

Станислав Дечев определи пресконференцията на БСП – Хасково като поредната димка. Той припомни, че по подобен начин преди години била повдигната темата с качеството на питейната вода в града, а в крайна сметка резултатите от заявен мониторинг все още не са представени.

Обявената поръчка на стойност 2 215 000 лв. е за горива с прогнозни количества: бензин А95 Н – 190 000 литра, бензин А100 Н – 20 000 литра, дизелово гориво – 580 000 литра, дизелово гориво с добавка – 20 000 литра, пропан бутан – 25 000 литра, смазочни материали и консумативи за автомобили – до 4% от стойността на сключения договор.

Община Хасково купува горива за 2.2 млн. лв.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Минчо Празников
Минчо Празников
15.06.2023 9:47 9:47

Тая двуцевка Камен , зет на ДПС , тръгва да говори за далавери. Подлога на ГЕРБ И ДПС, заплатаджия на Тенчо Лилянов

Back to top button