Любопитно

Аудио албум събра средства за най-мащабното завръщане на елени у нас

20 000 лв. дарение получи фондация „По-диви Родопи“ в подкрепа на застрашените видове животни. Средствата са събрани чрез аудио албума с природни звуци „Призив“, успял да привлече обществения интерес към проблема с изчезващите животински видове у нас, както и подкрепата на редица национални медии, инфлуенсъри и известни личности.

Благодарение на сумата до момента над 40 eлена лопатари и 7 благородни еленa успешно са презаселени в Родопите. Завръщането на едрите тревопасни обитатели на планината включва закупуването им от развъдни центрове, транспортирането им до Източни Родопи, осигуряване на храна по време на адаптацията към новото място. Презаселването им подпомага биоразнообразието на региона, включително завръщането и на големи хищници и редки и застрашени птици като белоглавия, египетския и черния лешояд.

Равносметката на Фондация „По-диви Родопи“, която има успешни съвместни дейности и със Сдружението на ловците и риболовците в Хасково е, че през последните 10 години в Източните Родопи са разселени над 600 елена лопатари и 50 благородни елена. Така са създадени няколко увеличаващи се субпопулации на тези два вида. Само тази година в Източни Родопи са разселени над 130 животни, като близо 50 от тях са финансирани с помощта на кампанията „Призив“.

Планират се още създаването на образователни програми и проекти, които да засилят интереса към природата и опазването ѝ от страна на деца и младежи, казват от фондацията.

Аудио албумът „Призив“ съдържа осем тематични произведения, в които са вплетени характерни звуци от дивата и живописна природа на Родопския край. Те са продуцирани и записани от музиканта Ангел Симитчиев.

Изданието е посветено на каузата за запазване на биоразнообразието. Освен лично уловените от Ангел Симитчиев звуци по родопските пътеки, в албума са включени и предоставените от Фондация „По-диви Родопи“ гласове на елени и лешояди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button