Любопитно

Оперна премиера във Варна с ярко хасковско присъствие

„Хитрата лисичка“ от изтъкнатия чешки композитор Леош Яначек поставя за пръв път в своята история Варненската опера. Сценографията и костюмите на постановката са на родената в Хасково Димана Латева, която от години работи за германската сцена.

Написаната преди сто години опера съдържат силни и дълбоки послания за отношенията на човека с природата, които правят спектакъла особено актуален.

В него оживяват всички животни от фантазията на Яначек – лисичката, язовецът, малката жабка, мушиците, скакалците и щурците, споделя постановчикът Вера Немирова – един от най-успешните български оперни режисьори в Европа.

ОпераВ спектакъла играят и възпитаници на Детско-юношеската опера в морската ни столица. Премиерата е тази вечер, на фестивала „Опера в Летния театър“. Във Варна е и майката на Димана – известната художничка и галеристка Мара Латева.

Димана Латева е завършила Езиковата гимназия „Проф. Асен Златаров“ в Хасково, а университетските й дипломи са от Хамбург и Берлин, припомня Haskovo.info. Работила е по спектакли в Държавна опера – Берлин, Комична опера – Берлин, Държавна опера – Франкфурт, Държавна опера – Хамбург и други престижни сцени. Със своите декори и сценични костюм тя е известно име и в артистичните среди в Австрия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button