Регион

С водосвет и полагане на основния камък започна изграждането на църква в село Манастир

С водосвет и полагането на основния камък днес по обяд започна изграждането на църквата „Света Неделя“ в хасковското село Манастир. В имота вече има издигната камбанария.

Службата води Знеполският епископ Арсений, който е викарий на митрополит Николай. Освен камъка в основите на храма беше положен кръст, кандило и стъкленица с лист, на който е написано, че това е православен храм, а подписите си положиха епископ Арсений, кметът на община Хасково Станислав Дечев и кметският наместник на селото Стойко Кехайов.

Днес църквата почита Св. великомъченик Прокопий, а вчера беше денят на Света великомъченица Неделя. Епископ Арсений припомни нейното житие и каза, че храмът ще е сърцето на селото и дано скоро се зарадваме на неговото освещаване.

Бяха осветени няколко казана курбан. Миряните събират средства за изграждането на църквата в дарителска кутия.

Църква
Георги Петров (в средата)

Основният дарител и строител на църквата е Георги Петров. Идеята за изграждането на храма е от преди 4 г. „Селото се казва Манастир и в него трябва да има църква. Преди на аязмото е имало храм „Света Неделя“ и затова църквата ще носи името на светицата. Реших да построя църква по много причини, но една от тях е да сближава хората“, каза пред Haskovo.info Петров.

Той допълни, че храмът трябва да е готов до 1 година, след което ще започне неговото изписване.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button