Регион

Села са близо 40 дни с нарушено водоподаване в жегите, започват подписка

Харманлийските села Изворово, Черепово, Дрипчево и Браница са близо 40 дни с нарушено водоподаване в жегите и вече е започнала подписка с искане за разрешаване на проблема.

Подадена е жалба до Комисията за енергийно и водно регулиране, Комисията за защита на потребителите, ВиК – Хасково, ВиК – Свиленград и областния управител.

Селата получават вода от помпена станция „Момково“, която захранва общо 19 села от 3 общини. От есента на миналата година до май месец 2023 г. е имало няколко аварии, които били отстранени за около 2 – 3 дни. От 7 юни обаче започнали непрекъснати спирания на водата – ден – ден и половина имало вода и след това чешмите пресъхвали за около три дни, разказва Бистра Безхлебная, която е софтуерен инженер във водеща компания и преди три години е получила възможност да работи дистанционно. Тогава е напуснала София и заедно със съпруга си дошли да живеят в село Черепово в къщата на нейните баба и дядо.

При прекъсванията на водоснабдяването хората звънели на ВиК, откъдето само им казвали, че има авария. Проблемът бил основно за четирите харманлийски села.

„Животът на село не е лесен, но аз обичам този край и това компенсира предимствата на градския живот. Ние събираме вода в съдове, използваме кладенци и извори, които нито са изследвани, нито са пречистени, нито отговарят на някакви стандарти. Правим го, защото не искаме да напуснем земята, която обичаме, а нямаме друг избор“, казва Безхлебная.

Хората от четирите села възнамеряват да внесат колективен иск за разрешаване на проблема с водоснабдяването.

Управителят на ВиК – Хасково Божидар Желязков каза пред Haskovo.info, че е запознат с проблемите на селата. Той посочи, че в летните месеци стават повече аварии. Водопроводите към четирите села били много стари и имали нужда от подмяна.

Тъй като тръбите били с голяма дължина, след отстраняването на аварията били нужни около 2 дни водата да стигне до селата. По думите на Желязков от няколко дни водоснабдяването е нормализирано. Взето е и решение да се подава повече вода към населените места.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бай Пешo
Бай Пешo
20.07.2023 14:20 14:20

Наистина проблема е сериозен.В кой век живеем?Ако не се вземат мерки хората са решени да блокират пътя Любимец-Бургас и Харманли-Тополовград

Back to top button