Регион

Продължават проучванията на светилището на нимфите и Афродита край Каснаково

През тази година продължават проучванията на светилището на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково, съобщи археологът д-р Веселка Кацарова.

Проектът отново е оценен от министерството на културата, осигурено е съфинансиране от общината и работата ще продължи през септември и октомври. Проучването ще е насочено към най-голямата сграда в комплекса.

Това е жилищната сградата, която след средата на 3 век е разширена с допълнителни помещения, полукръгъл двор с колонади, имало е и мозайки. Нимфеумът е открит в края на 19 век от хора от селото, които разчистили руините, за да стигнат до извора. Тук построили и параклис, посветен на Възнесение Господне (Спасовден).

Разкопки
Д-р Веселка Кацарова

Освен нимфеума, досега са проучени още три сгради. Това е част от голямо имение на богата тракийска фамилия от римската епоха. Тя е живяла на това място в продължение на 150 – 200 години. Имало е подово отопление и мозайки, обясни д-р Кацарова.

След края на проучванията се очаква мозайките да бъдат експонирани тук и така да се повиши интересът на туристите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button