Любопитно

14-годишната Валентина Сербезова е победител в националния конкурс „С Белоногата днес“

14-годишната Валентина Сербезова от Стара Загора е победителят в Първи национален поетичен конкурс „С Белоногата днес“ в Харманли.

Талантливото момиче, възпитаничка на литературен клуб към ЦПЛР – Стара Загора с ръководител Невена Божкилова, бе единодушно определено от журито на конкурса за първата награда и получи високия приз за акростиха си „Сега ще ви разкажа приказка за любовта…“.

Литературната надпревара, с която се отбелязва 150-ата годишнина от първото публикуване на поемата на П. Р. Славейков „Изворът на Белоногата“ в кн. 10 на сп. „Читалище“, е организирана в рамките на традиционния Ден на Белоногата от НЧ „Дружба 1870“, в партньорство със Сдружение „Бизнесът за Харманли“, което осигури паричните награди на победителите.

КонкурсВалентина Сербезова получи своята награда на церемония на 31 юли в Харманли, която се проведе на две места – в НЧ „Дружба 1870“ и на историческото място „Изворът на Белоногата“.

На второ място журито в състав – поетесата Ели Видева, председател, и членове Светлана Николова, поетеса и Паулина Веселинова, секретар на читалището, отличи 19-годишната Симона Велева от Литературен клуб „Златно перо“ – Благоевград за стихотворението „С Белоногата днес“. Третото място е за Бойка Иванова, на 17 години от Перник, за творбата „Като цвете“.

КонкурсБяха присъдени и три поощрителни награди – на 15-годишната Емануила Димитрова от Харманли за стихотворението „С Белоногата днес“, на Персиана Цанкова, единадесетокласничка от Самоков, за поетичното откровение „Легенда за извора“ и на Вера Цветкова на 19 г., от литературен клуб „Кръстьо Пишурка“ – Лом за стихотворението „Началото“.

Наградите на победителите връчиха председателят на журито Ели Видева и Катя Стоянова, председател на Сдружение „Бизнесът за Харманли“.

КонкурсВ Националния поетичен конкурс за млади хора от 14 до 19 години, под надслова за Белоногата, участваха 86 творци от Айтос, Самоков, София, Харманли, Сливен, Перник, Варна, Лом, Сопот, Свищов, Благоевград, Кърджали, Първомай и др., което е сериозна заявка за интерес от младото поколение към поетичното слово и историческата българска памет и култура. Много от тях са представители на литературни клубове, като най-масовото участие е на литературен клуб „Кръстьо Пишурка“ – Лом, с художествен ръководител Юлий Йорданов.

Поемата „Изворът на Белоногата“ на П. Р. Славейков се изучава в 9 клас и е едно от любимите български произведения.

Сега ще ви разкажа приказка за любовта…

Било отдавна, много отдавна, единствено стихове останали са вече.
Една любов горяла, която нямала равна и я знаели наблизо и далече.
Любов, която грее на лицата, любов – изпепеляваща, голяма.
Обгръщаща сърцето и душата, любовта между Никола и Гергана!
Нечувана вярност се четяла в очите, привързаност и „първото венчило“.
Обаче, ако знаят добрите, знаят и злите и скоро беда пред тях се открила.
Гергана и Никола много мъки преживели и за жалост разделила ги смъртта,
Ала душите им някак са успели, да останат заедно дори отвъд света…
Това е всичко, което да искат и днешните хора. Само капчица грижа и утеха.
А когато усещат, че губят опора, тези неща да виждат отсреща в човека.

Да са винаги двама, да мислят в едно, пред „по-доброто“ да не се предават.
Напред да вървят във добро и във зло и верни на другия до край да остават.
Ето това е истинска любов, заради която си струва човек да се бори!
Смисъла да носи в неговия живот и на щастието вратите да отвори.

Валентина Сербезова, първо място

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button