Любопитно

Хасковските тракийци са съхранили песни за Илинденско-Преображенското въстание

Библиографска рядкост днес е сборникът „Българе глава дигнале“ с автентични народни песни за Илинденско-Преображенското въстание, с текстове и ноти.

Той е издаден през 2003 г. от Съюза на тракийските дружества в България и хасковския филиал на Тракийския научен институт. Съставител е именитият композитор, диригент и фолклорист Михаил Букурещлиев (1930-2018), оставил на поколенията записани и дешифрирани над 13 000 народни песни от цялата страна. Литературен редактор е Панайот Маджаров, автор и съставител на седем книги за фолклора и историята на източнотракийските българи.

Хороводната песен „Българе глава дигнале“, дала заглавието на сборника, огласяла всички освободени от въстанието селища през 1903 г. Тя е представена в тримелодични варианта. Три от песните възпяват подвизите на войводата Георги Кондолов, който живее в Хасково преди да стане един от пламенните водачи на Преображенското въстание.

С песен е почетен и Мамин Кольо (Никола Коев), братов син на войводата Тане Николов. Тя е записана в изпълнение на известния лекар-кардиолог, професор и генерал-майор Димитър Шишманов, който е служил като полкови лекар в Хасково (1949 – 1951). Най-популярната песен в сборника несъмнено е „Ясен месец веч изгрява“, която и днес е в репертоара на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“ и фолклорната група „Тракийска дъга“ при читалище „Тракия – 2008“, както и на много други певчески формации в региона и страната.

Да се запеят от повече потомци тези песни за историческото въстание – патриотична емблема на достойни българи, пожелава в предговора Михаил Букурещлиев, тогава старши научен сътрудник в БАН.

Сборникът е отпечатан със спонсорството на СТДБ и на тогавашния председател на Регионалния съвет на тракийските дружества в Хасково Димитър Шалапатов.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button