Хасково

Продължават безплатните консултации на жертви и извършители на домашно насилие в Хасковско

Продължават безплатните консултации с юрист и психолог на жертвите на домашно насилие в Хасковска област, съобщават от Българския център за джендър изследвания.

Изпълнява се и специализирана програма за извършители на насилие. В рамките на проекта „Чрез превенция на насилието в семейството – към превенция на насилието в обществото“ в офисите на фондацията в Хасково, Димитровград и София се изпълняват няколко безплатни програми.

Програма за социално-психологическо консултиране. Тя включва изслушване на заявения проблем, помощ при идентифицирането на актовете на домашното насилие, търсене на ресурси за справяне и подкрепяща среда, социално застъпничество и посредничество, придружаване до институции, промяна на постоянен адрес, избор на личен лекар, съдействие за подобряване контакта и комуникацията с близки и др.

Програма по овластяване и психологическа подкрепа. Тя включва терапевтична работа по преодоляване на травмата, активиране на собствените ресурси за излизане от ситуацията на насилие и реинтеграция в обществото.

Програма за юридическо консултиране, която е съществен елемент за подпомагане на пострадалите лица за вземане на решение за справяне с проблема. Тя спомага за очертаване на реално възможните законови действия, които лицето може да предприеме за своята защита, както и за подреждане на неговите приоритети. На пострадалите ще се предоставя безплатна и достъпна информация за законодателството в страната, което е относимо за домашното насилие и последиците от него, необходимите действия по Закона за защита от домашно насилие за получаване на заповед за защита, продължителността на един съдебен процес, доказателства, съотносими към делото и за евентуалния краен резултат Програмата включва консултиране и подкрепа при започване на процедури за закрила във връзка със Закон за защита от домашното насилие.

Специализирана програма за извършители на насилие. Програмата за извършители на домашно насилие ще се води от специалист с дългогодишна практика в работата с извършители на домашно насилие. Участници в нея ще бъдат лица с наложена мярка със съдебно решение или самозаявили се лица. В програмата са заложени по 10-15 индивидуални сесии на човек. С нея извършителите ще се запознаят с видовете домашно насилие, с поведението си до момента, със законовата рамка и основните човешки права. Те ще овладеят техники и начини за овладяване на гнева, недопускане на агресивни прояви и толерантност и равенство в отношенията и зачитане на правата на ближния.

Офисите на фондацията са: улица „Пирин“ 9, Хасково 6300 и улица „Св. Климент Охридски“ 1, Димитровград 6400, Тел.: 0879 132 080.

Haskovo.info припомня, че случаите на домашно насилие в региона на полугодието са 83. В Хасково са регистрирани 42 случая. Има 20 заповеди за защити от Районен съд – Хасково.

В Димитровград са регистрирани 9 случая, насочени от полицията. Издадени са 7 заповеди за защита. 6 жени и 7 деца са преминали през Кризисния център в града.

В Свиленград има 6 случая на домашно насилие, насочени към фондацията от полицията, съда и социалните. Издадени са 5 заповеди за защита.

83 случая на домашно насилие от началото на годината в Хасковска област

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button