Външни публикации

Да спрем цигарите с помощта на вейп

Много пушачи правят неимоверни усилия, за да спрат вредния си навик.

През годините са измисляни много методи като лепенки, дъвки и други, които да помогнат пушачите.

Днес все повече пристрастени към пушенето откриват ефективността от борбата с това пристрастяване в електронните цигари. Тези устройства са помогнали на стотици хиляди да спрат употребата на конвенционалните цигари.

Какво е електронна цигара?

Електронните цигари, познати още като вейпове, са устройства които изпаряват течност, често с никотин. При вдишване на парата организмът получава доза от химичното съединение, което се среща в тютюна, която помага за засищане на никотиновия глад.

Течността в електронните цигари се състои от 2 до 4 съставки: попилин гликол, растителен глицерин, никотин и аромат. Когато изпарителят на вейпа нагрее разтворът, той придобива газообразна форма, която при вдишване от устройството се освобождава пот формата на пара.

Вейпването е доказано като по-безвреден начин за задоволяване на никотиновият глад, отколкото пушенето на конвенционални цигари.

Навикът на пушача

Голяма част от възрастните пушачи в България са започнали вредния си навик през ученическите си години. През септември 2022г. от Центъра за обществено здраве и анализи отбелязват, че близо 88% от пушачите в страната са запалили първата си цигара в ученическа възраст.

Това вредно въздействие върху младия човешки организъм се превръща в навик, който в годините става все по-силен и прераства в зависимост.

Когато един пушач изпитва нуждата от това да запали след сън, може да се каже, че той е силно пристрастен. Много от хората, при които се е породила тази зависимост, задълбочават проблема си с пушенето, като си създават ритуал за палене на цигара на всеки час.

Има случаи на така наречените „социални пушачи“. Това са хора които изпитват желание да запалят, когато са седнали на по кафе или са на събитие в компанията на пушачи.

Как електронната цигара помага да спрем пушенето?

През годините има много прилагани методи за отказване от нездравословния навик. Най-популярните от близкото минало са никотиновите лепенки и дъвки, които макар и да засищат глада за химичното вещество не са се оказали особено ефективни за спиране на пушенето.

Точно както изброените по-горе методи електронните цигари дават на организма доза, нужна за задоволяване на никотиновия глад, но имат нещо с което превъзхождат другите. Те дават усещането за реално държане на цигара, което покрива навикът за правене на нещо с ръката. Този на пръв поглед незначителна, но за пушачите особена разлика спомага на решилите се да спрат вредния навик, да го сменят с нещо, което не е вредно за здравето.

Изседвания и мнения на експерти

През 2018г. проф. Джон Нютън – тогава директор на отдел „Подобряване на здравето“ към „Агенцията по обществено здраве на Англия“ казва пред камерите на BBC „Би било от полза докторите да могат да предписват електронни цигари, които ще бъдат безплатни за пушачи. Освен това ще изпрати силно послание, че това са ефективни средства за спиране на цигарите, промотирани от Здравната агенция и с голяма вероятност да помогнат.“

Изследване, публикувано в Cochrane Library през 2022г, изготвено от Джейми Хартман-Бойча, Никола Линдзона, Айлса Бътлър и други, изследва ефективността, толерантността и безопасността при използването на електронните цигари, помагащи на хората които пушат тютюн да го откажат дългосрочно. То включва над 78 проучвания и 22 052 участника и установява, че хората, които са пробвали да спрат пушенето с помощта на електронните цигари имат по-голям шанс да откажат пушенето. В него се посочва, че 12 от 100 души използващи вейп с никотин, за да спрат да пушат, са оставили вредният навик. За сравнение с хората използвали терапия заменяща никотина (дъвки, лепенки) резултатите сочат, че преборилите навика са 6 от 100.

Това показва ефективността на електронните цигари при борбата на много хора в опитите им да
спрат да пушат.

Ефектът от спирането на цигарите

Отказването на конвенционалните цигари е нещо което всеки организъм би приветствал, заради
благоприятния ефект, който произтича.

  • 20 минути след последната цигара – сърцебиенето и пулсът се нормализират. Това се
    случва, защото при горене тютюнът отделя епинефрин и норепинефрин, които засилват
    сърцебиенето и стесняват кръвоносните съдове.
  • 8 часа – тялото започва да се освобождава от въглеродния диоксид, което позволява
    нормализиране нивото на кислород в артериите.
  • 24 часа – възниква засилено кашляне, което е начин тялото да се отърве от останалите
    токсини в белите дробове. Междувременно рискът от развитие на заболяване на
    коронарните артерии намаля драстично.
  • 48 часа – катранът от спрените цигари е напуснал тялото, което връща чувствителността на
    вкусовите рецептори на нивата от преди пропушването, правейки храната по-вкусна.
  • 1 месец – рискът за развитие на диабет тип 2, рак и сърдечносъдови заболявания спада
    рязко.
  • От 3 до 9 месеца – увредените от пушенето тънко черво и бели дробове за зараснали почти
    напълно, от което затрудненото дишане и кашлицата са почти елиминирани.
  • 1 година – рискът от развитие на сърдечно заболяване са намалели на половина.
  • 10 години – възможността за развитие на рак на белите дробове спада наполовина в
    сравнение с някой който не е спрял да пуши.
  • 15 години – шансът от сърдечен удар спада на нивото на човек който никога не е пушил.

Този здравословен за тялото процес може да бъде постигнат лесно, без абстиненцията предизвикана от никотиновия глад, с помощта на вейповете, които не отделят вредни за организма токсини.

В заключение, изключително важно е вейпът да бъде закупен от доказан и лицензиран дистрибутор на тези устройства, за да бъдат избегнати некачествените версии, които са залели пазара.

Пример за такъв магазин е Esmoker.bg, които разполагат с електронни цигари подходящи както за начинаещи вейпъри, така и с модове, които се използват от по-опитните.

Back to top button