Хасково

21 акта от Инспекцията по труда за месец в Хасковско

106 проверки са извършени през юли в Хасковска област, при които са констатирани 510 нарушения, съобщават от Инспекцията по труда.

238 от нарушенията са по осигуряване на здраве и безопасност при работа, а 272 са по трудовите правоотношения. Приложени са 502 принудителни административни мерки, като са съставени 21 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са 43 за общо 66 000 лв.

Дадени са 42 разрешения за приемане на работа на непълнолетни. За сравнение през юли миналата година те са били 31.

От началото на годината са предоставени 14 457 еднодневни трудови договора на 96 земеделски производители в региона.

От Инспекцията по труда напомнят на работниците, че трудовият договор се сключва преди постъпване на работа. Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика.

Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор. В случай че работодателят желае да провери уменията на работниците и служителите, той може да сключи с тях договор с клауза за срок на изпитване. Срокът на изпитване се уговаря в трудовия договор, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият договор е срочен и е за период по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде максимум до 1 месец съгласно промените на трудовото законодателство от 1 август 2022 г.

За да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно. В Инспекцията по труда често постъпват сигнали от служители, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати.
В тази връзка работниците и служителите трябва да подават сигнали, докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор.

Работниците могат да проверят каква е вероятността полаганият от тях труд или част от него да е недеклариран, както и да получат насоки как да реагират в такива случаи чрез разработения от Инспекцията по труда специален софтуер. Инструментът за самооценка е свободно достъпен на сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button