Любопитно

Викторина с награди за европейската нощ на прилепите

Европейската нощ на прилепите – 29 август, беше отбелязана в Хасково, съобщават от РИОСВ.

Единадесет деца на възраст от 5 до 14 години се запознаха с интересни факти за тайнственото животно, изгледаха презентация на Спасителния център за диви животни в Стара Загора, рисуваха, направиха маски на прилепи. За финал взеха активно участие във викторина по темата и спечелиха много награди.

Европейската нощ на прилепите се отбелязва годишно в над 30 страни по света. Споразумението за опазване на прилепите в Европа е в сила за България от 1999 година.

Прилепите са дребни животни от клас Бозайници. Отличителната черта за тях е, че предните им крайници са прераснали в крила. Прилепите са единствените бозайници, които са способни да летят активно, макар че има някои други видове, които могат да прелитат на кратки разстояния.

В България се срещат 33 вида от възможните 35 в Европа и всички са насекомоядни. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят, са вредители в селското стопанство, в градски условия помагат в борбата с комарите, като едно малко кафяво прилепче може да изяде около 1 200 комара за един час.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button