Любопитно

Двама професори представят книга, посветена на септемврийското въстание от 1923 г.

Новата монография на проф. Веселин Янчев – „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ ще бъде представена в хасковския исторически музей на 7 септември от 18:30 часа в зала „Нова история“.

Професорът, който е ръководител на катедра „История на България“ в Софийския университет, е работил осем години над монографията. В нея всеки факт е подкрепен от документи от българските и руски архиви, а така също и на Коминтерна.

На срещата ще присъства и проф. Милко Палангурски от Великотърновския университет, който е рецензент на книгата и ще я представи заедно с автора пред хасковската публика.

Книгата излезе през пролетта, а Хасково е третият град, в който ще бъде представена. За големият интерес към монографията говори и фактът, че проф. Янчев в рамките на два месеца ще представи „Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ в Бургас, Видин и Монтана.

„Фактите и документите са категорични, че въстанието през септември 1923 г. не е плод на мисленето и стратегията на българските комунисти. То им е наложено. Изисква се от тях да постъпят по този начин в името на световната пролетарска революция. България и Балканите се разглеждат от Москва и от Комунистическия интернационал като един от възможните пътища за дестабилизация на Европа и промяната на ситуацията след края на голямата война“, е един от изводите в книгата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button