Хасково

Психолог работи с хасковските пожарникари след тежки катастрофи

Психолог работи с хасковските пожарникари, след като са помагали за спасяването на пострадали при тежки катастрофи в региона.

Последният такъв случай е бил след катастрофата край село Пчелари, когато загинаха трима души. На следващия ден екипите са били събрани при психолог. През годините е имало пожарникари, които напускат системата след такива жестоки произшествия.

Само през август огнеборците са оказвали съдействие при 9 катастрофи. Днес те направиха демонстрация на своите действия при катастрофа със спасяването на пострадал. Инициативата е по повод Седмицата на пожарната безопасност, която е от 11 до 17 септември.

Пожарна„Най-важното при пристигането е безопасността на екипите, които работят на място. Камионът на пожарната се спира така, че да предпази спасителите, които работят на местопроизшествието от последващо ПТП. Между пожарната и произшествието трябва да има място да влезе линейка, за да се прибере пострадал“, разказа Мирослав Сариев, който е началник на група в хасковската пожарна.

Следващата стъпка е обезопасяване на самия ударен автомобил. Спира се електричеството в колата. Ако е електрически автомобил пожарникарите ползват специални приложения, за да спрат тока.

После пожарникар разбива задното стъкло, за да влезе при пострадалия човек в колата и да му постави шийна яка и да го завие със специални одеяла. Чупят се останалите стъкла на колата и тя се отваря като консервена кутия със специални хидравлични инструменти.

Сариев каза, че честотата и тежестта на катастрофите в общината е намаляла почти три пъти с пускането на автомагистрала „Марица“. Годишно обаче стават по 50 – 60 тежки произшествия, при които трябва да се намесват и пожарникарите.

МВР: Загуба на контрол върху колата е довела до тежката катастрофа край Пчелари

За 2 минути евакуираха детска градина в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button