Регион

Вечна памет: 110 г. от разорението на тракийци край Маджарово

Национално тракийско поклонение „Ден на тракийската памет“ се проведе днес край Маджарово.

Организатори са общината и Съюзът на тракийските дружества в България. Традиционната проява е под патронажа на президента на България Румен Радев и със съдействието на Министерството на културата.

В словото си държавният глава заяви, че България не трябва да прави компромис със сигурността си и бъдещето на децата си. Радев припомни трагичните събития отпреди 110 г. и каза, че местните хора ги знаят не от учебниците. Причината била, че подобни събития оставали все по-малко в учебниците и описанието им се различавало от действителността.

ТракийциЗаупокойна молитва беше отслужена пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс край Маджарово, който напомня за жестоката гибел на невинни жертви. Пантеонът и районът около него това лято бяха обновени с дарителски средства по инициатива на тракийските дружества в Хасково и Харманли.

ТракийциЦветя окичиха паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко. Беше представена мобилната изложба „Тракийска епопея“, подготвена от Тракийския научен институт. Тя е посветена на 110 години от разорението на тракийските българи и 120 години от Илинденско – Преображенското въстание.

ТракийциПо-късно на площада в Маджарово концерт изнесе Представителният ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ към читалище „Тракия 2008“ в Хасково. В програмата участва и оркестър „Колорит“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

6 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Рачо казанджията
Рачо казанджията
30.09.2023 15:26 15:26

Маджаровци гусин бивш кмета разреши ли Ви да се покланяте или не сте питали?

Кравар
Кравар
30.09.2023 16:02 16:02
Отговор до  Рачо казанджията

Тои никой не ги видя като се кланеха. Кмета беше зает. Слагаше си си слънчеви батерии и завземане нови свободни землища.

Бай Иван
Бай Иван
30.09.2023 16:06 16:06
Отговор до  Кравар

Те като се кланяха на към падишаха към очите гледаха ….. гледаха ,но от страха нищо не виждаха……голям срам голям резил….

Клавдия
Клавдия
30.09.2023 18:55 18:55

Слава на украину.Благовеста Василева первей нумер .

К. Тодорова
К. Тодорова
30.09.2023 23:07 23:07

Спете спокойно, скъпи чеда на Тракия! Нека бъде вечна и свята паметта ви! Поклон!

Jack Bauer
Jack Bauer
01.10.2023 9:10 9:10

Много постна статийка. Подробности защо няма? Какви са били тези хора? Какво им се е случило?
Вечна им памет. Няма да бъдат забравени. Историята трябва да се знае и помни, въпреки че не е политически удобна.

Back to top button