Регион

Спряха ТЕЦ-а в Димитровград за отстраняване на проблем

РИОСВ – Хасково е наредила временно спиране на ТЕЦ „Марица 3“ в Димитровград за отстраняване на проблем, съобщават от МОСВ.

На 3 октомври редовният мониторинг на екоинспекцията е установил изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на ТЕЦ-а.

Констатирано е, че причина за излизащите от сградата на котелното неорганизирани емисии е технически проблем на един от димните вентилатори. На оператора е дадено предписание незабавно да се отстрани техническият проблем и да се възстанови нормалното извеждане на димните газове от горивния процес.

За прекратяване изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелно помещение на следващия ден на 4 октомври парогенераторът на централата е погасен.

Междувременно през последните дни в социалните мрежи се появиха снимки и видеа на автомобили, покрити с пепел и се заговорил за организиране на протести срещу мръсния въздух в Димитровград.

В допустимите норми са стойностите за серен диоксид и фини прахови частици от началото на тази седмица досега, сочат данните, постъпващи от автоматичната измервателна станция АИС „Раковски“, позиционирана в центъра на Димитровград.

От 2 октомври, когато е бил разпален парогенераторът на ТЕЦ-а, до погасяването му на 4 октомври в 9:33 ч. постоянният мониторинг на данните, постъпващи в реално време от измервателната станция сочи, че не са отчитани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма/кубичен метър, допълват от ведомството.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е необходимо да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. Определеният алармен праг за серен диоксид е 500 микрограма/кубичен метър, измерен в три последователни часа. До момента не е регистрирано превишение на алармения праг, посочват от МОСВ.

През периода на работа на топлоелектрическата централа до сега не са регистрирани превишения и на средноденощната норма от 50 микрограма/кубичен метър по показател фини прахови частици.

РИОСВ – Хасково извършва постоянен контрол и наблюдение на оператора ТЕЦ-а в Димитровград, завършван от министерството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Стоян
Стоян
05.10.2023 14:19 14:19

Тази ТЕЦ гори ли внясени от ЕС отпадъци? Да или не? Кажете го ясно на населението!

Ангел
Ангел
05.10.2023 14:32 14:32

Как пък винаги и само с предписания се разминава тоя ТЕЦ?! Значи, ТЕЦ-а, Д.Д. и РИОСВ са така яко оплетени и свързани, че не знам кой още им вярва на последните!

Данчо
Данчо
05.10.2023 16:38 16:38

Ама пък РИОСВ каква снимка на ТЕЦа са сложили в техния си сайт, а? Ясно, чисто небе в лазурно синьо 😀 Ходи, приказвай, че е замърсен въздуха!

Митака
Митака
06.10.2023 7:35 7:35

Гледахме я вчера директорката как се обяснява. Върти очите, мръщи се, запъва милата. Еми то тя самата не си вярва -„нормите по показатели са в норма?! 🤣🤣🤣

Neli
Neli
06.10.2023 11:02 11:02
Отговор до  Митака

Ееее, изказването на шефката беше „велико“!! Ама „няма повод за притеснения“, бе хора, какво сте се затръшкали какъв въздух дишате 😤😤😤

Back to top button