Избори 2023 – Предизборни публикации

8 години по-късно Георги Иванов с решения на проблемите в Хасково и селата

Интервю с кандидата за кмет на община Хасково Георги Иванов

– Г-н Иванов, 8 години по-късно отново искате да застанете начело на Хасково. Какво да накара хората да гласуват отново за Вас?

По време на моите мандати идеите и това, което правех, го правех с перспектива и затова в момента се възмущавам какво се случва. Няма област, в която аз да не съм пипнал нещата.

Дори и дребни на пръв поглед като залата за тържествени сватбени ритуали, за печални ритуали. Това са много важни неща за хората, защото представяте ли си ако я нямаше тази зала със съответните хладилници къде щяха да изчакват да се приберат роднините им от чужбина.

Сега направиха един басейн, който може би ще бъде само за тренировки, а проектът, който представих аз за басейна беше уникален, прекрасен и мястото му беше сред хората. Когато се строи нещо, то се строи за поколения, а не за избори. Същата е ситуацията и със стадион „Младост“. Проектът беше готов, защо не го направиха както трябва със съблекални. Може ли да няма съблекални на един стадион?!

Навремето всичко се правеше, за да бъде емблема на града, сега вече няма емблема.

Проектът, който трябваше да се осъществи до „21 век“ за многоетажния паркинг е нещо изключително важно за града. Към оня момент, когато аз управлявах града, до голяма степен решихме проблемите с паркоместата над реката. Ами ако ги нямаше тях какво щеше да е сега? Защото там също минаха дела и там се съдихме. Доказваме, че това е общинска собственост. И този проект за „21 век“ в момента стои на бюрото ми, Вие си спомняте, че това беше испански проект, пригоден точно за този терен, който проект аз ще го осъществя, ако успеем да вземем властта.

Нашият град се задъхва. Във връзка с това ще се направи и тотална реорганизация на начина на движение на автомобилите в града. В централна градска част задължително почти всички улици ще станат еднопосочни. По този начин ще се осигурят и допълнителни паркоместа. И най-вече спокойствие на тези, които ще минават през тази улица, да знаят, че няма никой да им се изпречи.

Успоредно с това като първа точка в програмата ни поставяме водата. Има обаче един огромен фактор и това е асоциацията, която я създадоха навремето по нареждане на Брюксел. Крайно време е тя да започне да работи с местната власт за водния цикъл в Хасково. Воден цикъл е подмяна на част от тръбите, създаване на по-добри възможности за по голямо налягане и минимални загуби. Те в момента са над 70%. Е, кой ги компенсира тези загуби? Естествено гражданите.

Ние имаме уникалната възможност – язовир Тракиец, който може да захранва града и да не се налага припомпване на водата от Марица. Само по себе си е лесно, но е трудно от гледна точка на формалността, че асоциацията трябва да го направи. Аз имам екип, който ще се заеме веднага с това нещо, понеже проектът го има. По същия начин проект има и за Кенана за подмяна и за направа на нова канализация и водопроводи.

Този екип веднага може да започне да работи.

– Язовир Тракиец обаче няма акт 16.

Това не е проблем. То и тролейбусния транспорт няма акт 16 и ще Ви кажа и още нещо, което не се знае – зала Дружба също няма акт 16. Какво правим? Да я затворим ли?

Акт 16 сам по себе си е нещо опорочено, защото тези хора, които подписват акт 16, обикновено не всички са специалистите, които трябва да подписват. Едно обследване може винаги да докаже, че този язовир ще върши работа.

-Защо по ваше време доставянето на вода от язовир Тракиец беше спряно, защо тогава не се задвижиха тези неща? Имаше започнало изграждане и на пречиствателна станция?

Аз я заварих тази пречиствателна станция. Тя се оказа едно много тромаво съоръжение, което вече не може да функционира. В новите условия тя не можеше да функционира. Също тогава започна една акция против водите на язовир Тракиец, че съдържат някакви химикали. И нека не забравяме, че тези 16 години, в които управлявах язовирът се пазеше от охрана.

Тогава бяхме издействали и едни 6 милиона лева за ремонт на тръбопровода и помпите от река Марица и Ябълково.

-Вече започна обаче проектиране за доставяне на вода за Хасково през Пловдив от каскадата Въча. Това не е ли по-добрият вариант?

Това е прекрасният вариант, аз го знам още от комунистическо време. Това беше проектирано, готово, но смениха са нещата, министри. Това някак си се затули. Сега явно нуждата от хубава, чиста вода на Пловдив е голяма и евентуално от Пловдив не е проблем 70 km да дойде до Хасково, но това няма да стане нито днес нито утре.

Ако дойде водата от язовир Тракиец, аз ви гарантирам, че цената ще падне наполовина. Идвайки от река Марица тя се припомпва 3 пъти, това са 3 двигателя, които работят денонощно.

-В Хасково все по-явен става и проблемът с обезлюдяването. Има ли решение за това?

Аз много завиждам на Благоевград за двата университета там. И въпреки това и там се забелязва същият проблем, защото тези два университета не изкарват хора, които да останат там. Моята идея е, че ние трябва да имаме академична младеж в този град и тази академична младеж трябва да е създадена благодарение на интереса на бизнесмените, които не могат да си намерят работна ръка.

Много е важно като имаш нужда от определени кадри да имаш такова училище. Това важи и за средното образование. Ще направим едно училище, в което да има такива паралелки, да ги учим децата и да ги издържаме и след това да работят в съответната фабрика или предприятие.

Нищо не пречи бизнесът да дава стипендия за едно момче или момиче, което да се обучи и да се върне да работи.

-Но в Хасково и сега има висши училища.

Да, но с какви специалности? Кой ще се занимава с икономика например? Ние имаме технически предприятия. Там трябват стругари, заварчици, фрезисти и така нататък – хора, които не излизат от това, което имаме като учебни заведения.

Трябва да се разшири например медицинския институт, за чието спасяване поздравявам Фани Христова като депутат. Трябва да го направим с тази база, която е отсреща. Може ли едно огромно общежитие, прекрасно да стои затворено. Важно е една голяма част от тях да останат тук.

-Какво предвиждате за здравеопазването, особено в малките населени места?

В моята програма предвиждам във всички села да отворя здравни пунктове, тези, които са затворени, да се ремонтират. И в тях в определен ден да има медицинска сестра и лекар.

-А кой ще плаща за това?

Естествено ще им плаща общината. Общината винаги може да намери вариант. Но когато отиде примерно в петък в село еди кое си бабите ще се наредят, дядовците ще си измерят кръвното, ако има някакви инжекции да се правят. И там може да участват момичетата, които в момента учат за медицински сестри. А после може и да останат да работят там. Може и лекар да реши да остане. Тоест не хората от онова село да бягат до града и да чакат по 5 часа, докато ги приеме докторът, който естествено се задъхва. Той няма вина, че отпред чакат 150 човека.

Общината може да предостави кабинетите, да плаща част от издръжката. Винаги може да се заделят пари, това не са милиони, няма да бъде трудно. Още повече, ние можем да се споразумеем със здравната каса. Желание има ли, ще стане.

А това може да доведе и до връщане на част от хората в селата. Много от тях са атрактивни и в момента. Има хора, които търсят къщи по селата и не могат да намерят. Дори и млади хора искат да живеят на въздух, искат да си имат градинката, искат да се чувстват спокойни. Той може да си работи тук, но събота и неделя да е спокоен. В определени села кметовете правят доста и затова е важно кой е кмет. Тези, които искат да постигнат нещо идват в общината и искат, знаете, че по мое време данъците от селата оставаха там и кметовете можеха да започнат да правят нещо и ако не им достига финансиране, да дойдат и да поискат. Точно това е инициативността.

-Инициативността ли е в основата на успеха?

Да. Когато имаш идеи и не спираш да търсиш варианти да ги постигнеш, тогава може да успееш.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Back to top button