Избори 2023 – Предизборни публикации

Георги Иванов: Културните събития в Хасково трябва да носят дух, да радват и да вълнуват

Георги Иванов и кандидати за общински съветници от неговата листа проведоха откровена и обнадеждаваща среща с Представителен танцов ансамбъл „Китна Тракия“, с хора на изкуството и културата от Хасково.

Кандидатът за кмет благодари на всички, които уважиха поканата и споделиха своите виждания за състоянието и бъдещото развитие на културните инициативи в Хасково.

Присъстващите бяха единодушни в преценката си, че в провежданите през последните години събития с културен акцент липсва дух. Те са лишени от едно много важно качество – да бъдат преди всичко празник за хората, да носят усещане за специалност, да радват и вълнуват, да бъдат дар за сетивата.

Георги ИвановНе без основателна гордост Георги Иванов посочи, че един от най-ярките и автентични за Хасково конкурси, какъвто е „Южна пролет“, в периода 2000 – 2015 година привлече най-светлите умове и таланти на България, сред които Марко Семов, Васил Михайлов, Антон Дончев, Любомир Левчев, Дончо Цончев, Кирил Маричков, Ицхак Финци, Маргарита Петкова, Боян Биолчев, Недялко Йорданов, Георги Данаилов и много други. Тогава в Хасково гостуваха по над 30 издателства на книги всяка година, а през 2023 г. те бяха само 2…

Георги ИвановТворците на Хасково заявиха желанието си общината да подкрепя по-осезаемо техни изяви у нас и в чужбина, замисълът на всяко събитие да бъде в подкрепа на развитието на културен туризъм, читалищата да играят по-съществена роля в културния календар, да се насърчават младите таланти в различни сфери на изкуството, да се подобрят начините за стимулиране на дейностите в областта на културата.

Следните акценти от управленската програма на Георги Иванов срещнаха разбирането и пълното одобрение на културните деятели:

1.Обогатяване с нови инициативи на културния календар на общината, в т.ч. чрез граждански номинации за желани събития по установени за целта правила.
2.Ремонт и реконструкция на сградата на бившия Куклен театър с цел обособяване на репетиционни зали за музикални и танцови ансамбли и групи.
3.Увеличаване на инвестициите в културната програма на Хасково.
4.Обособяване на нови зони за изкуство и култура, изнасяне на културно съдържание към кварталите на Хасково, включително с изяви на местни творци и изпълнители.
5.Разширяване обхвата и размера на финансиране на проекти по общинската наредба за подпомагане на местната култура.
6.Обособяване на „Алея на изкуствата и културата“.
7.Предприемане на действия в посока учредяване на учебно заведение в сферата на изкуствата.
8.Надграждане дейността на читалищата чрез общински читалищни празници, с цел презентиране и стимулиране на тяхната дейност.
9.Увеличаване на подкрепата, включително финансова, за изяви на местни творци, ансамбли, групи и самодейци у нас и в чужбина.
10.Увеличаване на подкрепата, включително финансова за създаване на нови школи по различни видове изкуства към Младежкия център и читалищата.
11.Изготвяне и поетапно изпълнение на проекти за консервация, реставрация и поддържане на недвижимото културно наследство.
12.Повишаване разпознаваемостта на културния потенциал на Хасково чрез нарочни събития и проекти.
13.Разработване на стратегия за опазване на културно-историческото наследство на Хасково.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Back to top button