Хасково

Асен Василев не успя да гласува, заличиха го от списъка

Финансовият министър Асен Василев не успя да упражни правото си на глас в Хасково, защото е заличен от избирателния списък.

От Общинската избирателна комисия обясниха, че за да се гласува на местния вот, избирателят трябва да има настоящ и постоянен адрес на територията на България. В случая Василев няма настоящ адрес в страната. Председателят на комисията Добромир Якимов обясни, че последните данни за настоящ адрес на Василев са от 2000 г. в САЩ.

Министърът на финансите трябва да докаже пред ГРАО, че има настоящ адрес, да получи удостоверение, което да представи в СИК и да бъде допуснат да гласува.

При гласуването на Асен Василев на парламентарните избори пък не сработи машината. За разлика от изборите за народни представители сега важи принципът за уседналост и избирателят трябва да е бил в страната през последните 6 месеца.

По-късно Василев коментира, че не е проверил избирателния списък, защото на предходните избори не е имал проблеми при гласуването. Той няма представа как в регистъра на ГРАО е останал стар адрес извън страната, като очевидно за него през последните 6 месеца е бил в България.

Финансовият министър уточни, че постоянният му адрес е в Хасково. Василев изрази надежда, че един ден с електронна идентификация тези процедури ще стават по-лесно.

Междувременно ОИК се произнесе, че е в компетентността на общината да даде разрешение за гласуване. Сега удостоверение се чака от кметството.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бадема
Бадема
29.10.2023 14:28 14:28

Чудесна новина!

Костов
Костов
29.10.2023 15:34 15:34

Как може български министър да е с настоящ адрес в чужбина??? Това е недопустимо!!!

Back to top button