Хасково

Стела Бинева и Мартин Недев спечелиха бронзови медали на международната олимпиада по астрономия

Възпитаникът на астрономическата обсерватория при Младежки център – Хасково Мартин Недев и възпитаничката на Народна астрономическа обсерватория и Планетариум „Джордано Бруно“ – Димитровград Стела Бинева спечелиха бронзови медали на международната олимпиада по астрономия в Китай.

Двамата са ученици в хасковската ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Българският национален отбор се представи силно, като спечели 1 златен, 1 сребърен и 6 бронзови отличия, съобщава olympicbg.org.

Златният медал заслужи Светослав Арабов (МГ, Варна), който постигна най-висок общ резултат за младшата група. Среброто е за Лора Лукманова (СМГ, София), която постигна най-висок резултат в практическия тур. Бронзовите отличия са още за Елена Йорданова (МГ, Русе), Атанас Митрев (ЕГ, Кърджали), Миглена Меркулова (МГ, Варна) и Красимир Станков (МГ, Русе). Техни ръководители са Ева Божурова (НАОП Варна) и Никола Каравасилев (ПЧМГ).

Олимпиадата се проведе в три състезателни тура: теоретичен, практически и наблюдателен. Участниците бяха разделени в три възрастови групи: α (участващи за първи път, до 16 г.), β (до 17 г.) и γ (до 18 г. или ученици, чието участие в Международната олимпиада е било възпрепятствано от пандемията от covid-19).

Повечето от българските участници се подготвят в народните обсерватории и планетариуми в страната. Светослав и Миглена посещават кръжоци, които в НАОП „Николай Коперник“, с ръководител е д-р Ева Божурова. Мартин е възпитаник също и на АО Хасково, като негов учител е Йоанна Кокотанекова. За участието си в олимпиадата, Стела се подготвя в НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград под ръководството на Димитър Кокотанеков. Атанас посещава кръжок по астрономия в АО „Славей Златев“, в гр. Кърджали, където негов учител е Бончо Бонев. Красимир и Елена са подготвени в школи по астрономия, провеждащи се в училището където се обучават, с ръководител Даниела Иванова. Лора е подготвена в школите по астрономия в СМГ „Паисий Хилендарски“, като неин учител в Александър Куртенков.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през 1996 г., а България се включва в олимпиадата през 1998-а. Участниците в българския национален отбор се избират измежду победителите от четирите кръга на националната олимпиада по астрономия.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button