Регион

Съдът потвърди изборните резултати в село Студена

Хасковският административен съд потвърди решението от 30 октомври на ОИК – Свиленград, отнасящо се за изборите на кмет в село Студена.

С него въз основа на получените данни от протокола на СИК е обявен за избран за кмет на кметство с. Студена на първи тур Жельо Станков, издигнат от ПП ГЕРБ. Изборните резултати бяха оспорени в ХАС.

Съдът обаче е приел, че в случая не е налице съществено нарушение на процедурата по провеждане на избора, което да е оказало влияние на отразения в оспорения акт краен резултат за действителния вот на избирателите.

В тази връзка е констатирал, че от протокола на съответната СИК не се установява да е имало спорове по характера на бюлетините. Нямало е отразени постъпили в изборния ден жалби, описани подадени заявления или възражения, забележки, подписи с особени мнения. Протоколът на ОИК, който е съставен въз основа на данните от секционния протокол, също е без зачерквания, задрасквания, забележки, възражения, особени мнения, посочват от ХАС.

Според съда, съмнението на жалбоподателя за допуснати нарушения или за неправилно преброяване на действителни и недействителни бюлетини, не оправдава повторно ръчно преброяване.

В мотивите на съдебното решение се сочи още, че в конкретния случай общият брой действителни гласове е 234, от които кандидатът Жельо Станков е получил 128 действителни гласа, което е с 10 гласа повече от законово необходимия минимум.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button