Регион

ХАС обяви за недействителен резултата от вота за общински съветници в Димитровград

Хасковският административен съд обяви за недействителен резултата от изборите за общински съветници в Община Димитровград на 29 октомври по обжалването от КП „България на регионите“.

Haskovo.info припомня, че на коалицията не им достигат три гласа, за да вкарат общински съветник в местния парламент. За съветническата листа са гласували 407 избиратели, а за един мандат в Димитровград са нужни 410. Водачът на листата Ангел Ангелов счита, че неправилно бюлетини, подадени за „България на регионите“ са отчетени като недействителни.

По делото бяха повторно преброени 5 секции в общината, като вещото лице установи още 2 действителни гласа за коалицията. За „България на регионите“ обаче още една бюлетина в СИК 54, счетена като недействителна е всъщност коректно подадена за тях, защото знакът Х излиза от квадратчето, но не навлиза в съседното.

В крайна сметка ХАС счита, че бюлетината е действителна. „Жалбоподателят КП РБ е получил повече действителни гласове – 410, вместо отчетените 407, и така има действително полагащ му се мандат в общинския съвет. Предвид изложеното изборът за общински съветници в Община Димитровград следва да се обяви за недействителен“, посочват от съда.

Това на практика означава, че ако решението на ХАС влезе в сила един от трите си мандата ще загубят от „БСП за България“ и общинския съвет ще напусне Виолета Желева.

Хасковският административен съд връща книжата в ОИК – Димитровград за обявяване на действителните резултати.

Осъжда комисията да заплати на КП БР направените по делото разноски в размер общо 4 000 лева.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му.

От 1 бюлетина зависят резултатите от изборите за общински съветници в Димитровград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button