Хасково

Хасковски гимназисти демонстрираха „компютърно зрение“ и отличен английски език

Как биологията и информационните технологии се съчетават в общ урок демонстрираха учениците от хасковската Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ на националната конференция „Умения за иновации в образованието“.

Темата на урока „Пластмасата е навсякъде“ е част от разработените от технологичен гигант учебни планове по програма „Умения за иновации“. Учениците от 10 в клас дискутираха вредата, която нанася пластмасата, невъзможността й да се разгражда напълно и превръщането й в микропластмаса.

С помощта на „компютърно зрение“ – термин, използван в компютърните науки за автоматична обработка на изображения от реалния свят, десетокласниците демонстрираха изготвеното от тях приложение на езика Pyton, което по зададено изображение брои пластмасовите частици.

Езикова гимназия„Ако вземем една снимка от плажа и оставим програмата да я обработи, тя ще ни каже колко са пластмасовите частици, които човешкото око не може да различи и преброи“, обясниха ръководителите на учениците Даниела Димитрова – учител по биология, и София Василева – учител по ИТ. „Идеята е децата не само да работят с технологии, но да имат и екологично мислене, за да избират професии в полза на човечеството“, допълни Димитрова.

Езикова гимназияНационалната конференция „Умения за иновации в образованието“ се проведе в София. Домакин на проявата бе Центърът за творческо обучение. В рамките на двудневния форум над 400 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации и образователни експерти обсъдиха как да се повишат уменията на учителите и как те да се справят с предизвикателствата на новото технологично време.

Езикова гимназияДиректорът на Езиковата гимназия Деян Янев, който е и съветник на министъра на образованието и науката, беше панелист в дискусията „Развитие на уменията на учителите“. Повечето учители на конференцията се обединиха около идеята, че най-ефективният начин за повишаването на квалификацията им е споделянето на добри практики между тях самите.

Езикова гимназияМеждувременно отборът на Езиковата гимназия се представи успешно на Регионалния турнир в Сливен по реч и дебати на английски език на фондация БЕСТ и се класира за националния кръг на състезанието.

Габриела Данева и Лилия Иванова от 12 в клас спечелиха първо място на Varsity Duo. Лилия е на трето място на Varsity prose, а Мелда Хикмет от 11 б клас е втора на Varsity Original Oratory. Виолета Пехливанова от 9 е клас е на трето място на Novice Oratory, Лъчезара Милкова от 12 в клас е на шесто място на Varsity Prose.

Езикова гимназияВсички останали представители от хасковската гимназия са полуфиналисти. Това са Вилияна Иванова, Вяра Граматикова, Дамла Риза. Скай Томлинсън спечели трето място за топ спийкър. Двата отбора по дебати – Novice Debate и Varsity Debate имат по три победи и една загуба от участието си в турнира.

Националният турнир ще се проведе през април следващата година. „Важна роля за успеха ни имат SL треньорите на отбора – Скай Томлинсън и Жени Шишкова, както и съотборничките им от 12 в клас Лилия Иванова,Габриела Данева, Вилияна Иванова, Вяра Граматикова и Лъчезара Милкова“, разказа техният преподавател по английски език Тихомир Праков.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button