Спорт

Божидар Саръбоюков с поредна награда

Атлетът Божидар Саръбоюков от „Хеброс“ (Харманли) получи приза за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при подрастващите атлети. Това стана по време на Балканската атлетическа гала в Истанбул, която се организира от Асоциацията на Балканските атлетически федерации (АБАФ), съобщава bgathletic.com.

19-годишният Саръбоюков, който спечели и анкета за „Атлет на България за 2023“ на списание „Атлетика“, направи добри класирания в двата хоризонтални скока – на дължина и троен скок.

В началото на годината той подобри националния рекорд на скок дължина за юноши под 20 години със 7.97 м и зае четвърто място на европейското първенство в зала за мъже и жени в Истанбул.

През лятото атлетът от Харманли по време на европейското първенство за юноши и девойки под 20 години в Йерусалим премина на два пъти над рекорда на скок дължина с 8.18 и 8.22 м. С тези резултати остана само на сантиметър от европейската титла, но получи квота от Световната атлетика за световното първенство за мъже и жени.

На троен скок възпитаникът на треньора Димитър Карамфилов също остана със сребърен медал в Йерусалим с личен рекорд от 16.25 м.

В 12-годишната история на годишните награди на АБАФ в тази категория са печелили още Лиляна Георгиева през 2017-а, Александра Начева – 2018-а и Валентин Андреев – 2019-а.

Адриана Вилагос (Сърбия) бе обявена за „Изгряваща звезда на АБАФ“ при девойките. 19-годишната сръбкиня, която е световна рекордьорка на копие за девойки под 18 години, спечели европейската титла до 20 години в Йерусалим и балканската титла за жени в Кралево, Сърбия.

Световният шампион на скок дължина и европейски в зала Милтиадис Тентоглу (Гърция) бе избран за „Атлет на АБАФ“, а европейската шампионка на троен скок в зала Тууба Данъшмаш (Турция) за „Атлетка на АБАФ“.

Освен Саръбоюков голямо признание по време на галата в Истанбул получи и Българската федерация по лека атлетика. БФЛА бе отличена за приноса й към АБАФ с отличната организация на балканския шампионат по крос кънтри, който се състоя в Пирдоп на 11 ноември.

Наградата бе връчена от вицепрезидента на АБАФ Ламброс Папакостас (Гърция) на президента на БФЛА Иван Колев.

Догодина България ще бъде домакин на Балканската атлетическа гала, която ще е част от празненствата по повод вековния юбилей на БФЛА.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button