Регион

Ученици спечелиха награда с проект за личен виртуален асистент

Учениците от СУ „Неофит Рилски“ в Харманли Георги Георгиев от 8б клас и Десислав Богоев от 9а клас спечелиха наградата за отличен и иновативен проект в секция информатика и ИТ на Десетата ученическа научна сесия на Българска академия на науките.

Резюме на проекта е публикувано в сборник на проектите на български и английски език. Темата на проекта им е „Управление на роботизирани системи и уреди чрез личен виртуален асистент“. Организатор и координатор е Емануил Манолов – старши учител в СУ „Неофит Рилски“, ръководител на училищен клуб Gluon Quantum. Научен ръководител е д-р инж. Михаил Загорски, Технически университет – София, лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“, СНИРД, София Тех Парк.

Проект TESS е в областта на компютърните науки и роботиката. Оригиналните приноси на авторите се изразяват в създаване на софтуер за личен виртуален асистент TESS и разработване на допълнителен софтуер за управление на роботизирани системи и уреди чрез гласови команди към личния асистент.

НаградиАвторите доказват възможностите на TESS при поставяне на медицински диагнози чрез по-точно разчитане на изображения от скенер и рентгенови снимки. Авторската разработка на личен виртуален асистент е привлякла вниманието на големи компании, желаещи да интегрират TESS в техни проекти. Направени са тестове за интегриране на личния виртуален асистент и възможностите на квантовата комуникация.

Награди

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button