Любопитно

Маджарово е част от филма „Кръговратът на живота в Родопите“

„Град Маджарово остави специфична следа в мен. Това е място, което само по себе си разказва почти цялата история на тази нова глава в историята, която регионът отваря“, казва в интервю френският режисьор Еманюел Рондо, снимал филма „Кръговратът на живота в Родопите“, за който Haskovo.info писа.

Тази седмица беше премиерата на голям екран в София. „В Маджарово в един кадър от птичи поглед можете да видите стария свят с остатъците от мините и съветските сгради и новия свят, идващ със силната колония от лешояди, туристи на каяк в река Арда и млади двойки, които се връщат в региона и възстановяват стари къщи“, допълва режисьорът.

„Кръговратът на живота в Родопите“ разказва за група хора, които вярват, че естествените пасищни животни като коне, елени и зубри могат да играят основна роля за запазването на Родопите такива, каквито са. За мнозина това е тема, която остава напълно скрита, и се надявам, че филмът може да разкрие повече за нея, но също така да помогне на хората, които се гордеят със своята планина и природата ѝ, както и с работата за тяхното опазване, смята авторът.

Според него региони като Родопите, които успяха да запазят голяма част от дивата си природа, ще имат огромно предимство през следващите години в сравнение с други, които са загубили това богатство. Това важи не само за сферата на туризма, но и за привличането на нови хора, които да започнат нов живот.

Еманюел Рондо е филмов режисьор, продуцент, писател и фотожурналист, отдаден на темата за опазване и съхранение на дивата природа. Проектите му са отличени с общо над 60 международни награди, сред тях е и приз за най-добър фотограф на дивата природа. Сред редките животински видове, които е заснемал, са сибирски тигри, ягуари, азиатски носорози, американски бизони, африкански лъвове.

Френски режисьор снима в Източните Родопи

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button