Любопитно

110 години чества СУ „Христо Ботев“ в Ивайловград

СУ „Христо Ботев“ в Ивайловград ще отбележи 110 години от основаването си с юбилеен концерт на 14 декември в читалище „Пробуда 1914“.

След Балканската война, почти веднага след присъединяването на района към суверенните български територии, през есента на 1913 г. е сложено началото на първото българско училище в Ивайловград. Тогава идват и първите български учители.

През учебната 1915 – 1916 г. е открита прогимназия с един клас, която през 1917 – 1918 г. прераства в пълна. По-късно започва събирането на доброволни дарения от гражданството за построяване на нова училищна сграда.

Училищният настоятел и тракийски родолюбец Драгни Драгнев записва като дарение сумата от 120 000 лв. Събрани са общо 500 000 лева, към които общината гласува още толкова. От държавата са отпуснати 1 500 000 лева. Новото училище е готово в началото на 1939 г. На 1 март същата година началното училище и прогимназията се преместват в новопостроената сграда с 11 учебни стаи и кабинети, дирекция, учителска стая, хранилища.

През ноември 1944 г. със заповед на тогавашния министър на народното просвещение се открива гимназия. След сливането на гимназията и основното училище през 1950 г. започва да съществува с нов статут училище „Христо Ботев“. Училището е носител на орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен. То успешно участва в разработката на проекти и програми, финансирани от МОН и различни европейски фондове.

В навечерието на 110-годишнината ученикът Димитър Кондузов се представи отлично в първото издание на състезанието „Аз мога – тук и сега“. Това е състезание по рецитиране и творческо писане на поезия, публицистика или проза на български език за ученици от 7 до 12 клас от цялата страна, проведено в град Девин. Седмокласникът беше класиран на първо място в категория „Поезия“. Както Haskovo.info писа, със съдействието на община Ивайловград даровитият Димитър Кондузов издаде своята първа стихосбирка „Млада поезия“.

По случай своя юбилея училището обяви конкурс за ученици на тема: „Моето училище – вчера, днес и утре“ за литературни творби, рисунки и мултимедийни продукти.

13-годишен ученик представи първата си книга

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button