Регион

Възстановяват минералния басейн в Меричлери

Обществена поръчка за възстановяване на функционалността на минералния басейн в комплекс „Соленци“ край Меричлери обявиха от Община Димитровград.

Предвидени са мерки за енергийна ефективност и преустройство на обекта. Прогнозната стойност на поръчката е 719 000 лв. без ДДС. Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 11 януари 2024 г.

Най-голямата природна забележителност в Меричлери е минералният извор „Соленци“, а възстановяването на басейна се обсъжда от години.

Водата от този извор е силно минерализирана, използвана за питейно лечение. Тя е с богато съдържание на микроелементи, чийто състав се приближава до този на минералната вода от изворите „Шпрудел“ в Карлови вари в Чехия и „Виши“ във Франция.

Лечебният и профилактичен ефект на минералната вода е описан на страницата на Меричлери. Дозирана и предписана от специалисти тя има лечебен и предпазващ ефект при стомашни заболявания, чревни заболявания, болести на жлъчката и жлъчопроводните пътища, хронични заболявания на черния дроб, хронични заболявания на панкреаса и други. Описани са и случаите, при които пиенето на Меричлерската вода е противопоказано.

Водата от лековития минерален извор на Меричлери „Соленци“ до неотдавна се е използвала в съчетание с неминерална вода за пълнене на басейна в града.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Пенчо Трифонов
Пенчо Трифонов
27.12.2023 14:32 14:32

Възтановете го по скоро прекрасен басейн

Димитровград
Димитровград
27.12.2023 15:02 15:02

Крайно време е. Също така Димитровград да се отдели като самостоятелна област, Димитровградска

Румен Станулов
Румен Станулов
27.12.2023 17:50 17:50

Дано стане по скоро.

Анонимен
Анонимен
27.12.2023 22:23 22:23

Ами кораба в Димитровград,кога?

МАЙОРА
МАЙОРА
28.12.2023 4:13 4:13

Е за какво ще го възстановявате след толкова години когато всичкото бай Мангал от областта вече живее в Меричлери, и ще ги лекувате дори, оставяйте я тази сган да измре, навремето като бяхме там бели хора всички, на никой не му пукаше нито за басейна и града.

Back to top button