Любопитно

Виенчанка от Хасково стана героиня във филм

„Поли Валента от Виена“ е заглавието на късометражния филм с главна героиня хасковлийката Паулина Владимирова, която живее във Виена от 25 години.

Тя завършва със златен медал Математическата гимназия в родния си град през пролетта на 1989 г. и есента постъпва в Техническия университет в София. Завършва Техническия университет във Виена и днес е утвърден в Австрия архитект и интериорен дизайнер. Филмът проследява историята на Паулина от трудните първи години в австрийския университет, през професионалните успехи и израстване, до днешната й пълнокръвна, щастлива и сериозна връзка с България.

Филмът е показан в Българския културен институт „Дом Витгенщайн“ във Виена в присъствието на десетки българи и представители на българското посолство в Австрия. Там е прожектиран още един филм, посветен на българската общност в Австрия – „Аз, меланжът“.

ФилмДвата филма са дело на Мартина Шопова-Янев, завършила специалността „Публицистика и комуникации“ във Виенския университет, и са част от инициативата „Българите в Австрия – портрет в 21 век“. Лентите са заснети с много любов и внимание към детайла и извеждат дълбоко лични моменти в по-едър план, позволявайки на мнозина български емигранти да се разпознаят в героите от екрана, пише в блога на българите в Австрия.

Личната история на Паулина Владимирова, пристигнала в Австрия през далечната 1992 г., съживи спомените на мнозина, напуснали България в началото на 90-те години и познали времето на визи и ограничения за работа. Упорита, непримирима, независима, работеща и за обществени каузи, свързани с българите зад граница, самата героиня разказа след прожекцията подробности за важни моменти и хора, които са я вдъхновявали и помагали, пишат нашите сънародници от австрийската столица.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button