Хасково

С подаване на декларация за облекчение за деца започна данъчната кампания в Хасковско

С подаване на декларация за данъчно облекчение за деца започна новата кампания в Хасковска област, съобщават от местния офис на НАП.

Майка на две деца от Димитровград подаде първата годишна данъчна декларация, а веднага след нея, само до обяд, още три физически лица от Хасково също внесоха документи за ползване на данъчно облекчение за непълнолетни деца.

Освен на място, декларации могат да се подават по пощата като писмо с обратна разписка, а най-лесно и бързо – по електронен път с персонален идентификационен код или електронен подпис. Срокът за деклариране на получените през 2023 година доходи, облагаеми с данък върху общата годишна данъчна основа, и ползването на данъчни облекчения е 30 април 2024 г.

Отстъпката от 5% от данъка за довнасяне може да се ползва при деклариране по електронен път и плащане до 1 април 2024 г. включително, като размерът й не може да надвишава 500 лв. Условие за ползване на отстъпката и данъчни облекчения, е лицето да няма неплатени публични задължения.

В началото на март, след получаване на данните от работодатели и платци на доходи, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2023 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чиито наематели са юридически лица, доходи от продажби в интернет с цел печалба и други.

Преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване на което и да е данъчно облекчение, хората трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги внесат, и тогава да подават документи.

През миналата 2023 г. в НАП – Хасково своите доходи декларираха близо 21 800 физически лица от областта. 83% от техните формуляри бяха подадени електронно.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button