Хасково

80 души провериха здравния си статус за седмица в НАП – Хасково

Хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски, каквито са трайно безработните, които не получават обезщетение и не са осигурени от държавата, и тези, които не упражняват трудова дейност като самоосигуряващи, дължат от 1 януари месечно по 37,32 лева, напомнят от офиса на НАП в Хасково.

Вече е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 933 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 466,50 лева и не повече от 3 750 лева месечно.

Срокът за плащане на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Така, първата здравната вноска с нов размер – тази за месец януари 2024 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари или през първия работен ден след тази дата, тъй като 25-ти следващия месец е неприсъствен ден.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават най-напред в НАП декларация Образец 7. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код на НАП или с електронен подпис, чрез Портала за електронни услуги, или в офис на приходната агенция в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

Само за седмица близо 80 жители на Хасковска област са изяснили здравния си статус, като болшинството от тях са лица, работили и завърнали се от чужбина. Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button