Хасково

Пренареждане на мандатите и искане за касиране на изборите след преброяването на всички 152 секции в Хасково

Експертизата на вещите лица по обжалването на изборите за общински съветници в Община Хасково показва, че „Възраждане“ биха получили трети мандат за сметка на един от трите на „България на регионите“.

На „Възраждане“ не им достигаха 12 гласа за още един мандат, а след преброяването на всички 152 секции в общината са получили още 21. Ако това бъде потвърдено от съда в общинския съвет ще влезе Красимира Христова от „Възраждане“ за сметка на Тянка Дякова от „България на регионите“.

Жалбоподателите и техните адвокати обаче искат цялото решение на ОИК – Хасково, с което са обявени изборните резултати за общински съветници, да бъде обявено за незаконосъобразно.

Общинският съветник Марин Райчев от „Ние идваме“ посочи, че след повторното броене се е установило, че 10 са секциите с намерени общо 18 повече бюлетини от положените подписи в избирателните списъци. 14 са секциите с общо 31 липсващи бюлетини от положените подписи. Има 27 секции с общо 36 намерени бюлетини с един печат или без печат, което според него е показател за изнасяне на бюлетини извън секцията и контролиране на вота – така наречената „индианска нишка“. В 20 секции чувалите с бюлетини не били завързани, запечатани с лепенка с подпис и печат. 25 били пък секциите, където чувалът с бюлетините не е завързан, а лепенката е на друго място. Според него в тези случаи вероятно имало манипулация.

107 пък са секциите, където преброените гласове за партиите не съответствали на гласовете по протоколите от СИК. Само 32 били изрядните секции, които отговарят на изборния кодекс.

СъдЗа адвокат Диана Далакманска решението на ОИК – Хасково е незаконосъобразно. Имало 74 души, които са стигнали до урните, но не било ясно, къде е отишъл техният глас. Отделно след повторното броене избирателната квота се променяла от 699 на 697 гласа, а гласовете намалявали с 54. Според юриста не може да се докаже за кого са подадени тези 54 гласа и ако са за „България на регионите“ те евентуално не биха изгубили мандат.

За нея вината е в СИК, които не са спазили законосъобразността, имало и драстични нарушения при видеозаснемането. Драстични нарушения имало в СИК 148, където не можело да се докаже как са гласували 340-те избиратели. По тези причини се иска обявяването на избора за общински съветници за недействителен.

За председателя на ОИК – Хасково Добромир Якимов експертизата не е показала драстични и съществени нарушения. Той отрече да има отваряне на чували и внесени бюлетини в тях. Сигнал за това имало в районната прокуратурата, която отказала да образува досъдебно производство. Според него липсващите бюлетини са само 13, което е 0.03% от всички и не влияе на изборния резултат. Само за тях не можело да се определи, за кой са подадени, но това не променяло вота.

Хасковският административен съд обяви делото за решаване, като ще се произнесе в законовия срок.

Броят повторно бюлетините във всички 152 секции в община Хасково

За седмица преброиха бюлетините на едва 12 от 152 секции в Хасково

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Budala
Budala
19.01.2024 20:14 20:14

После е.ане нема каене.

Abdal
Abdal
20.01.2024 0:20 0:20
Отговор до  Budala

И да има , файда нема.

Дон
Дон
20.01.2024 9:50 9:50

Гербаджийските измамници и фесовете фалшифицираха изборите, трябваше да анулират хиляди бюлетини.

Back to top button