Регион

Антрополози и социолози изследват промените в осем ивайловградски села

Осем села в община Ивайловград станаха обект на проучвания. Те са дело на интердисциплинарен екип от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, подкрепен финансово от Фонд „Научни изследвания“ на Министерство на образованието и науката.

„Община Ивайловград е пограничен район, в който все още могат да те спрат за проверка на личните документи. Селата в този край все повече губят своите жители, но въпреки това има завръщащи се „у дома“, напуснали го преди 30-40 години. Именно те, заедно с идващите в летните дни и останалите там, оживяват селските улици и променят селския пейзаж“, се казва в анализа на проекта „Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване“.

Изследователите са посетили селата Камилски дол, Покрован, Хухла, Свирачи, Мандрица, Долно Луково, Славеево и Ламбух. Те са се срещнали с местни производители, читалищни дейци, завърнали се пенсионери и техни наследници. Човешките истории, разказани от хората на терен, са свързани с невидими нишки от една обща паяжина, която е изпълнена от спомени за миналото, за социализма, за прехода и за настоящето, казва екипът от учени.

Те определят динамичните и комплексни промени в българските села като актуална в съвремието ни проблематика. Паралелно протичат две противоположни тенденции: от една страна, „замиране“ (изчезване, обезлюдяване, драстично демографско застаряване), а от друга – „обновяване“ (връщане на село, заселване на млади хора, предприемачески дух и инициативи). В тези промени важна роля играят хората, обитаващи селските територии, които държат миналото и бъдещето в свои ръце и всеки ден пресъздават селото като общност и работят за неговата жизнеустойчивост, твърдят изследователите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button