Хасково

Пътното: Светофарът между Хасково и Димитровград ще е с гъвкаво управление

Светофарът на пътя Хасково – Димитровград при кръстовището с Ритейл парка и Бирената фабрика ще е с гъвкаво управление, каза временният началник на Областно пътно управление инж. Соня Атанасова в отговор на общински съветници на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението.

Тя обаче отказа да даде повече подробности за параметрите на светофара, защото все още тече обществената поръчка за избор на изпълнител. Haskovo.info припомня, че прогнозната стойност на поръчката е за близо 500 000 лв.

Областният управител Гинка Райчева предположи, че това най-вероятно ще е „умен“ светофар, каквито имало в Западна Европа и се ангажира да отправи запитване до АПИ за неговите параметри и за решението за взимане на точно това временно решение до изграждането на кръгово.

Областна администрация
Гинка Райчева

Началникът на Пътна полиция – Хасково Димо Чобанов припомни, че в периода 2016 – 2017 г. на въпросния участък са станали много тежки катастрофи. Тогава съвместно с Областно пътно управление е решено да се изгради кръгово или да се постави мантинела между двете платна. Междувременно в районна често се слагала камера за засичане на скоростта, което драстично намалило катастрофите. От КАТ са категорични, че кръговото ще е най-безопасно за това кръстовище.

От ОПУ информираха, че изграждането на кръговото е заложено в програмата на АПИ за периода 2023 – 2026 г. Представителят на Община Хасково заяви, че са за кръгово с временен светофар до неговото изграждане. Междувременно кметството има договор с инвеститора на Ритейл парка за неговата направа.

Областна администрация
Георги Иванов

Общинският съветник от „Български гласъ“ Георги Иванов определи като пълна глупост идеята за временен светофар. По неговите думи в града имало големи фирми, които до лятото можели да изградят кръговото. Той посочи, че общината давала разрешителното за строеж и не би трябвало АПИ да се меси и да взима тези важни решения.

За народния представител от „Възраждане“ Георги Георгиев най-удачното решение за безопасността на гражданите е поставянето на мантинела, защото основният трафик по пътя е между двата града, а не е насочен към магазините или фабриката. Светофарът щял да създаде големи задръствания особено в летните месеци с многото румънски туристи за Гърция, а кръговото също щяло да е предпоставка за катастрофи, каквито често ставаха в началото с това при „Язаки“.

Областна администрация
Георги Георгиев

Според депутата в случая миришело на корупция, защото поставянето на мантинела вероятно щяло да струва около 5000 лв., а светофар и кръгово щели да са близо 1 млн. лв. Гинка Райчева се възпротиви, като посочи, че в случая няма доказателства за корупционни действия.

Марин РайчевОбщинският съветник от „Ние идваме“ Марин Райчев каза, че пивоварният завод работи на пълен капацитет и през лятото на ден там се очаквало да влизат по 100 камиона с ечемик, което при светофар в комбинация с румънските туристи щяло да причини непробиваема тапа. По неговите думи мантинелата ще е най-бързото временно решение и се изказа в полза на кръговото.

Светослав Васев от Агенцията за безопасност на движението се включи дистанционно, като каза, че най-добре е да се сформира работна група от специалисти, която да вземе най-правилното решение, като сред вече изброените допълни локално платно.

Търсят фирма за монтаж на светофар пред магазините на входа на Хасково

АПИ: Слагаме светофар до Бирената, докато бъде изградено кръгово

Недоволство срещу светофара на пътя Хасково – Димитровград

„Практикер“: Готови сме да изградим кръгово на пътя Хасково – Димитровград

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

12 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
tsx
tsx
30.01.2024 14:11 14:11

20-30 човека на маса не могат да решат нещо, което даже не им е по правата да решават…. класика. Щяли да сформират „група от специалисти“ да го решат, щото те не могат. Поредната такава…..

ЕДИСТВЕНИТЕ които имат право да се изказват по случая и мнението им струва повече от 2 стотинки в случая са КАТ. Ако сте забравили, това им е работата, а не само да събират глоби. Общинските съветници да решат КАК да изпълнят решението на КАТ. А не как да похарчат ПОЛОВИН МИЛИОН лева за ЕДИН ЕДИНСТВЕН светофар ???… Е какъв е тоя златен светофар бе….

Евелин
Евелин
30.01.2024 15:46 15:46
Отговор до  tsx

Абсолютно сте прав!

Анонимен
Анонимен
30.01.2024 14:19 14:19

Няма какво една работа да се прави 5 пъти. Само ще правим и ще разваляме, това да не ви е пясъчника в детската градина. Почвайте кръговото и докато тръгнат румънците ще е готово.

Анонимен
Анонимен
30.01.2024 14:23 14:23

Ето, инвеститора на парка иска и е готов да направи кръговото, а пък ония другите се дърпат – не, не, не искаме подаяния, искаме да похарчим половин милион от парите на данъкоплатците. Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

Летящия холандец
Летящия холандец
30.01.2024 14:31 14:31
Отговор до  Анонимен

По света не, щото там има народ и хора. Онли ин БеГе. Щото все още мисленето е бейове и роби. Керванът си върви… а кучетата лаят. В преднишна статия ви го казах, че едни хора са си обещали едни парички, че имат вили за строене, а вие си „протестирайте“

Last edited 2 months ago by Летящия холандец
Даниел
Даниел
30.01.2024 15:33 15:33

Забележете: 0,5 милиона лева за временно решение!!! Това е явно крадене!!!

Rockrider
Rockrider
30.01.2024 16:54 16:54

Светофарът ще е временно умен и гъвкаво скъп. След като се издигне тоз паметник на глупостта, никой няма да тръгне да прави кръгово, защото: „ама нали вече решихме проблемът!?“. Временното е вечно, глупостта безкрайна.
Хората частна писта ще си направят с общински пари, ние тука за един светофар мрънкаме…

Хасковлийка
Хасковлийка
30.01.2024 17:11 17:11

Областният управител може ли да поясни що е то „умен светофар“! А, като спре тока или някой го отнесе, колко ще е „умен“! Мили съграждани, изчакайте да излезе „победителя“ в обществената поръчка и ще се изяснят проблемите около „светофар – кръгово“! Това е да имаш директор на училище за областен управител! Мило и любезно ще ви обясни как вашата работа няма да стане! Данъкоплатците да плащат! Те това го знаят най-добре!

ЕКС ченге
ЕКС ченге
30.01.2024 19:07 19:07

Този общ,съвет легитимен ли е?Нали съдът трябва да се произнесе.Какви ги плещят тия?

аз бе
аз бе
30.01.2024 19:18 19:18

Има просто решение, не е необходим нито светофар нито кръгово. Съществува един тесен асфалтов път от пътя за Пловдив на 930 м от центъра на детелината и паркинга на ритейла. Само трябва да се оправи връзката с пловдивско шосе. Който отива в ритейла от Хасково се извърта през детелината, тръгва за Пловдив и след 930 метра отбива по въпросното пътче. Не пресича никакво насрещно движение. Връща се от сегашния вход/изход на паркинга на ритейла. Който от Димитровград отива в ритейла няма проблеми. Връща се като тръгва за Хасково от вход/изхода на паркинга на ритейла, извърта се на детелината и тръгва за Димитровград. И той не пресича никакво насрещно движение. Трябва малък, бърз и евтин ремонт на въпросното пътче.

Рaмадан
Рaмадан
30.01.2024 19:53 19:53

Много коментари,а н а протеста няма никой….българска работа на масата сме патриоти и бунтовници на бунта никой няма,все пак наведената глава САБЯ не я сече…..А и да напомня на всички умници камери на кръстовището и глобата по Вайбър,или чрез НАП,те бързо ще се научат как да завиват,иначе дайте на всяко кръстовище кръгово да правим за да няма нарушители…..

Георги
Георги
30.01.2024 20:54 20:54
Отговор до  Рaмадан

Ами има решение на този проблем – отиваш си в турция, ама там ще видиш зора двойно и го знаеш :)

Back to top button