Регион

Почистват защитената местност „Злато поле“ за деня на влажните зони

Служители на екоинспекцията в Хасково и ученици ще почистят защитената местност „Злато поле“, съобщават от РИОСВ – Хасково.

С посещението ще се отбележи Световния ден на влажните зони. В наблюдение на водолюбиви видове птици и открит урок за необходимостта от опазване на влажните зони участие ще вземат ученици от СУ „Петко Рачов Славейков“ – Кърджали. С още няколко инициативи в училищата от региона с цел запознаване на учениците с важността на влажните зони за екологичното равновесие ще бъде отбелязана датата 2 февруари.

Защитена местност „Злато поле“ до едноименното димитровградско село е единствената влажна зона на територията на РИОСВ – Хасково, разположена на левия бряг на река Марица. Защитената територия включва водоеми в старото корито на Марица, прилежащи площи с храсти и дървета, тревни съобщества и земеделски земи.

Във влажната зона се среща ендемичното растение – българско подрумиче и още два вида растения, опазването на които е от голямо значение за региона – такова е находището на водна лилия, което е сред малкото, срещащи се във вътрешността на страната.

ЕкологияЗащитена местност „Злато поле“ е от световно значение за опазването на малкия корморан, като зимните струпвания на вида достигат до 2000 индивида. Наличието на новосформираща се смесена чаплова колония на сива чапла, малката бяла чапла, гривеста чапла, нощната чапла определя нейната важност в национален мащаб. Малкият воден бик и малкият гмурец имат стабилна гнездова популация във влажната зона, периодично гнездене е установено на световно застрашения вид белоока потапница. Популацията на сирийската чесновница в региона е една от най-стабилните в страната, като видът използва водоемите в защитената местност за размножаване.

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световния ден на влажните зони. Рамсарската конвенция е подписана на 2 февруари 1971 г. с цел опазването на зоните. Организират се семинари, полеви проучвания, работни срещи, за да се повиши информираността на хората за значението им.

Влажните зони изпълняват няколко много важни функции. Освен, че приютяват милиони живи същества, влажните зони поддържат баланса в екосистемите. Поради физическите си характеристики те предотвратяват наводненията и поддържат безопасни и естествени нива на водата. В същото време захранват подземните запаси от вода. Богатите екосистеми на влажните зони осигуряват изобилие от храна за всяко жива същество в хранителната верига. Неслучайно почти половината от всички живи същества живеят във влажните зони.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button