Регион

Узунджово празнува днес с оркестър „Хасково“

Узунджовски бабиЕжегодният събор в хасковското село Узунджово е днес – в деня, в който църквата отбелязва паметта на Светите равноапостоли император Константин и неговата майка Елена.

Официалното откриване на празника ще е тази вечер от 18:00 часа, съобщи за Haskovo.info кметът на селото Димитър Ничев. С песни и танци в тържеството ще се включат двата певчески хора и танцовия състав към читалището, комисионерския клуб, както и групата за стари градски песни от Хасково „Лотос бял“.

Сергии, скара и веселие очакват жителите и гостите на Узунджово тази вечер. Хората ще се вият по звуците на оркестър „Хасково“ с ръководител Марин Стоев.

Сред официалните гости на събитието са градоначалниците на Хасково и Димитровград  и кметовете на съседни на Узунджово села, допълни Ничев.

Узунджово е най-многолюдното село в област Хасково. Любопитното е, че се намира на еднакво разстояние от Дунав и Бяло море и Черно море. Узунджово е едно от най известните села по времето на Османската империя. В него се е провеждал прочутия Узунджовски панаир, който събирал стотици търговци от цяла Европа и Азия. 

Храмът в селото „Успение на Пресвета Богородица“ е най-голямата селска църква в България. Тя по удивителен начин съчетава в себе си елементи от християнството и исляма. Построена като християнски храм, през 1593 г. е била унищожена от Османската империя. На нейно място е издигната джамия – част от огромен, приличащ според летописците на крепост керван сарай, чийто централен вход е запазен и до днес.  През 2007 г. храмът е възстановен. През миналия век, църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в с. Узунджово е обявена за паметник на културата. 

Край селото се намира бивше военно летище – 18 авиобаза на ВВС. Летището е закрито през 1998 година и в момента не работи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button