Хасково

Винен туризъм в пограничния район развиват България и Гърция

Хасковската търговско-промишлена палата e партньор в мащабна инициатива за популяризиране на стари местни видове лозя и модернизирани винарски изби в пограничния район между България и Гърция. Целта е развитие на винен туризъм в региона.

Една от дейностите е опазването на лозята, особено попадащите в екологичната мрежа Натура 2000. С помощта на учени са предложени мерки за опазване на местните лозови видове, застрашени от климатични промени и човешки дейности. Изградено е експериментално поле, в което са засадени лози от застрашени видове. След проучвания в областите Хасково, Кърджали, Благоевград и Смолян са идентифицирани 14 изчезващи сорта – „Тамянка“, „Димят“, „Букет“, „Шевка“, „Червен мискет“, „Мавруд“, „Памид“ и др.

Изготвен е пътеводител за винен туризъм, хотелиери и ресторантьори са запознати с видовете вина и техните качества. Създадена е и дигитална платформа за местните винени изби, популяризирани са местната кухня, базирана на виното. В лозарските области са поставени информационни табели, проведени са участия в специализирани панаири, организирани са турове за дегустация на вино.

4,7 млн. лв. са инвестирани по програмата за трансгранично сътрудничество между двете страни за развитие на винен туризъм в региона, обобщава Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В дейностите са ангажирани Аграрният университет в Атина, Федерация на професионалните, занаятчийски и търговски асоциации на област Еврос, Институтът по лозарство и винарство в Плевен, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Изпълнителната агенция по лозата и виното и други организации от България и Гърция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button