Хасково

Хасково влиза в мащабно кардиологично изследване

Международен екип от специалисти, в който влизат и експерти от Медицинския университет в Пловдив, стартира мащабно кардиологично изследване за оптимално управление на сърдечно-съдовите заболявания.

Изследванията ще обхванат медицински центрове от шест европейски страни с пациенти на възраст над 65 г. с кардиологични проблеми и съпътстващи рискови заболявания. В България са селектирани 8 центъра от Пловдив, София, Хасково, Перник на базата на проявен интерес, информират от ВУЗ-а.

Проучването се провежда в рамките на европейската програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Участват 19 партньори от 9 държави: Дания, Великобритания, Белгия, Швеция, Италия, Румъния, Сърбия, Испания и България. По време на цялото изследване лекарят ще проследява и анализира данни, за да предостави на пациента препоръки или промени в лечението и начина на живот. За целта ще бъде създадено и мобилно приложение.

Целта е подобряване лечението на пациенти, намаляване на риска от усложненията, а с това и разходите за здравеопазване.

Координатор на проекта за България е проф. д-р Мария Токмакова – заместник-ректор по научноизследователска дейност на Медицинския университет в Пловдив.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
потърпевш
потърпевш
13.02.2024 10:40 10:40

никаква полза няма да има от това изследване, със скъпи процедури като коронарографията се разболяват здрави хора, само и само да вземат големите пари от „здравната“ каса

Back to top button