Хасково

Приеха новия бюджет на Хасково след дълги дебати и корекции – ВИДЕО

С 26 гласа „за“, 6 „против“ и 6 „въздържал се“ общинският съвет прие бюджета на Община Хасково за 2024 г.

По време на близо двучасовата дискусия бяха направени няколко предложения за корекции, част от които бяха приети. Общинският съветник от ПП-ДБ Деян Янев предложи да се увеличат парите за култура и да се направи проучване на стойност 53 000 лв. за изграждането на тръбен кладенец в село Мандра, което има големи проблеми с водоснабдяването.

Кметът Станислав Дечев се съгласи да се увеличат разходите за културни инициативи с 40 000 лв., като парите се вземат от текущи разходи за външни услуги на общинската администрация. Той посочи, че за решаване на водоснабдяването на Мандра ще се кандидатства с готов проект пред МРРБ. „Егати общината, която не може на секундата да отделени 53 000 лв. за водата на селото, а ще чака МРРБ“, коментира Георги Иванов от „Български гласъ“.

СесияПрие се предложението на Милена Налбантова от „Български гласъ“ парите за младежки дейности да станат от 50 000 на 70 000 лв., като увеличението отново ще е за сметка на текущи разходи за външни услуги за общинската администрация.

Местният парламент гласува и искането на Валентин Маринов от „Ние идваме“ да се проектира 500 метра улица от блок 16 в квартал „Бадема“ до Кенана, като нужните 15 000 лв. ще се вземат от фонд резервен.

Общинският съвет отхвърли серия от искания. Сред тях са на Марин Райчев от „Ние идваме“ средствата за проектиране на летище и автомобилна писта на бившето летище „Узунджово“ да бъдат пренасочени за проектиране на модерна индустриална зона.

Велина Недева от ПП-ДБ предложи 48 000 лв. за реконструкцията на река Хасковска в западния участък да се пренасочат за ремонт в източния участък, където реката приличала на дере и имало опасност от наводнения. Тя настоя и 45 000 лв. за жп надлеза да отидат за ремонт на последния мост на реката, който пропадал. Общинските съветници обаче отхвърлиха исканията й.

Не бяха приети и предложенията на общинските съветници от „Възраждане“ Атанас Кръстев и Ясен Колев за изграждане на обществена чешма в сеело Узунджово, повече пари за ин витро, еднократни помощи и за спортните клубове. Бяха отхвърлени и предложенията на Камен Тодоров от „БСП за България“ за повече пари за спорта и за новородено да се дават не по една, а по две минимални работни заплати.

Haskovo.info припомня, че бюджетът на Община Хасково за 2024 г. е с рамка от над 154 млн. лв., като увеличението спрямо предходната година е с над 6%.

СесияСесията започна с минута мълчание в памет на починалия общински съветник Росен Атанасов. На негово място в местния парламент влезе Иса Делиимамов от ДПС, който положи клетва.

Сесия
Иса Делиимамов положи клетва

Георги Иванов изрази възмущението си, че не получава отговори на запитвания от кмета и общинската администрация, като каза, че данни са пуснати и до прокуратурата.

Сесия

154.5 млн. лв. е проектобюджетът на Хасково за 2024 г. – с над 6% повече от стария

Почина общинският съветник Росен Атанасов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button