Регион

Откриват филиал на детска градина в Радиево

Откриване на детска градина в село Радиево предлага с докладна до общинския съвет кметът на Община Димитровград Иво Димов. Тя ще е филиал на детска градина „Лилия“ в квартал „Изток“. Сесията на местния парламент ще е на 29 февруари.

Заради липсата на детска градина в селото през 2009 г. е разкрита полудневна група в ОУ „Христо Смирненски“, в която са обхванати деца на възраст от 4 до 6 години, подлежащи на задължително предучилищно образование от Радиево и съседните села Странско, Здравец, Бряст, Голямо Асеново, Длъгнево, Бял извор и Димитриево.

Част от децата от Радиево пък са записани в градини в Димитровград, като родителите им ги извозват със собствен транспорт, което допълнително утежнява бюджета им.

По данни на ГРАО 81 са децата, родени от 2018 до 2022 г. с настоящ адрес в селата Радиево, Бряст, Здравец, Странско, Длъгнево и Голямо Асеново. 52 от тях не посещават образователна институция, като 22 подлежат на задължително предучилищно образование. В същото време родителите желаят децата им да посещават градина в Радиево.

В детска градина „Лилия“ ще има кухня-майка за приготвяне на храна и извозването й до Радиево. Ще отпадне и необходимостта от полудневна група в ОУ „Христо Смирненски“.

Строително-монтажните работи по новата детска градина са приключили, като се очаква да бъде подписан Акт 16 и новата сграда да бъде въведена в експлоатация. След това тя трябва да бъде оборудвана и в нея да бъдат сформирани две групи с четирима учители и двама помощник-възпитатели.

Детската градина с две целодневни групи трябва да бъде открита от 1 септември тази година.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button