Любопитно

Подредиха изложбата „Македония в карикатури“ в Хасково

Откриха изложбата „Македония в карикатури“ в художествена галерия „Форум“ в Хасково.

26-те карикатури са дело на Александър Божинов (1878-1968), определян като баща на българската политическа карикатура. Те са рисувани и представяни през 1930 г., посветени са на исторически събития, характеризиращи десетилетието след Първата световна война, когато България изживява краха на идеята за национално обединение. Текстовете към тях са също на Божинов.

Експозицията беше представена от проф. д-р Боряна Бужашка, която е част от авторския колектив. Тя е подготвена от научен екип на УниБИТ, ръководен от проф. д.ф.н. Ваня Добрева, по проект на Фонд „Научни изследвания“ на МОН „Между комичното и трагичното – Александър Божинов“.

Гостуването на изложбата в Хасково е организирано от Институт за културно наследство България – Италия. Тя ще остане до 5 март и е подходяща за провеждането на изнесени уроци по история например.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button