Регион

Увеличават служителите на Фронтекс по турската граница

3 пъти ще бъдат увеличени служителите на Фронтекс по българо-турската граница от 20 март, съобщи при посещението си на ГКПП „Капитан Андреево“ изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Ханс Лейтенс.

Той е в България от вчера по покана на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Увеличението на служителите от Фронтекс, които ще подпомогнат охраната на границата е по молба на българските власти. Става въпрос за 500 – 600 души.

„Основно коментираме нивото на взаимодействие, набелязахме основни мероприятия и по-голям брой служители на Фронтекс на границите с Турция и Сърбия. Получихме изключително висока оценка по линия нелегалната миграция“, коментира Стоянов.

ГраницаТой отчете спад с близо 70% на гражданите, които опитват да преминат българо-турската граница от началото на годината в сравнение със същия период на 2023 г. От поемането на министерството от Стоянов случаите на служители превишили своите правомощия са 5, като са получили административни наказания.

ГраницаХанс Лейтенс каза, че за пръв път е в България и на „Капитан Андреево“, като отчете много важната роля на страната ни за охрана на външните граници на ЕС. „Без България не можем да пазим външните граници на Европейския съюз“, каза директорът на Фронтекс и допълни, че приемането в Шенген по суша е предимно политически въпрос, но от позицията си на професионалист е доволен от охраната на границите и дава пълната си подкрепа за присъединяването ни.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button