Регион

Възстановяват местообитанията на застрашени видове в Димитровградско

Предстои възстановяване на местообитания на редки видове в защитени зони в община Димитровград, съобщават от РИОСВ – Хасково.

Проектът за 14 750 лева е спечелен от спечели НЧ „Марица – 2008“ в село Райново. Стойността на одобрения бюджет е 14 750 лева.

Предвижда се възстановяване на природни местообитания на българския ендемит Маноловска гърлица – критично застрашен вид, в землището на село Голямо Асеново и местообитание – южни крайречни галерии и храсталаци – Тамарикови съобщества, в района на село Райново.

Находището на Маноловска гърлица се намира в защитена местност „Пропаднало блато“ и е открито с помощта на клуба по орнитология при читалището. Местообитанието ще бъде почистено на ръка от ученици от учебни заведения от община Димитровград и студенти от Аграрен факултет на Тракийски университет Стара Загора, катедра „Екология и зоохигиена“.

Почистването на местообитанията в село Райново ще се осъществи с техника, а където е необходимо и на ръка. Целта е да се подобри състоянието на местообитанията и популацията на различни видове птици – синявица, кълвач, чухал и др. Ще бъдат изработени и поставени 15 гнездилки за хралупогнездещи видове птици – видове от европейско и национално консервационно значение.

В местността „Чешмата“ в землището на Райново ще се изгради кула за мониторинг и фотография на редки видове птици, обект на опазване в защитена зона „Злато поле“ и защитена зона „Марица“ от Екологична мрежа Натура 2000.

За да се повиши обществената осведоменост и общата екологична култура, свързана с опазването на околната среда и видовете обект на защита, проектът предвижда представяне на фотоизложба с видове, обект на опазване в защитените зони на територията на община Димитровград.

Заложените мероприятия и инициативи в проекта на читалището ще се осъществят с подкрепата и методическа помощ от страна на РИОСВ – Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button